Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Сцена под Сините камъни” за втори път в Сливен под патронажа на Общинския съвет

10 април 2019 14:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 5 години, брой четения: 903
---

От 12 до 14 април в Сливен ще се проведе Национален детско - юношески театрален фестивал "Сцена под Сините камъни". Градът ни ще домакинства за втори път събитието. Организатор е НЧ "Зора 1860", фестивалът ще се проведе под патронажа на Общински съвет - Сливен.

Всички спектакли ще бъдат на сцената на читалище „Зора“, а организаторите обявиха вход свободен за всички желаещи зрители. Официалното откриване е в петък, 12 април, от 18 ч.

Шест са театралните трупи от Сливен и региона, които ще участват тази година. Председател на журито за втора година ще бъде Златко Гулеков, заедно с Георгиос Филаделфефс – оперен певец и пианист, и за първа година Илиян Урумов – художник и сценограф.

Какво сподели преди да се вдигне завесата на „Сцена под сините камъни“ Соня Келеведжиева, директор на фестивала:

„Може би няма друг град в България, в който да се провежда национален фестивал под егидата на общински съвет. Нашият вече десетилетия наред подкрепя талантливи деца в различни сфери, а за втора поредна година се организира и този фестивал под патронажа на Общински съвет – Сливен.

Не беше случаен изборът ни – направихме го по повод 100 - годишнината на театралното дело в Сливен. Неслучайно избрахме читалище „Зора” да е домакин на събитието. През 1908 г. в читалището е създаден първият театрален салон, а 1918 г. – първата театрална трупа, положила основите на професионалния театър в града. Идеята ни е младите хора, запленени от театъра, да продължат да вървят по стъпките на утвърдените, вече големи български театрални дейци, сливенски актьори и театър.

14 спектакъла участват тази година в Националния детско – юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни”. Направен е предварителен прецизен подбор, защото имаше повече кандидати, но към момента не би могло всички да бъдат представени. Надявам се в следващите години фестивалът да се разгърне, може би ще се провежда на две сцени, отделни журита ще оценяват театралните колективи в различни възрастови групи.

Тазгодишното издание на фестивала ще представи трупи от Лясковец, Стара Загора, Тервел, Бургас, Силистра, Габрово, Сливен и региона. Нашите участници са млади театрали от читалище „Зора”, Шивачево, XI – то училише, Езиковата гимназия, с. Глушник, Хуманитарната гимназия. Разширяваме границите и събираме повече приятели.

Журито отново ще бъде председателствано от Златко Гулеков, благодарни сме много за това. Той е познат, не само на сливенската театрална публика, като дългогодишен директор на театъра и основоположник на Есенен театрален салон. Георгиос Филаделфефс за втори път ще е също н журито. Музикант с много богата творческа биография - оперен певец, пианист, диригент, режисьор, част от състава на операта в Русе. Илиян Урумов – сценограф художник – за първи път ще оценява като жури. Постарахме се да има представители от всички изкуства, за да бъдат оценявани всички компоненти на спектаклите.

Както миналата година, и сега ще има младежко жури, което ще връчи свои грамоти според своята гледна точка.

Ще бъдат представени драматизации на български и чужди автори – Братя Грим, Карло Голдони, Иван Вазов, П. Ю. Тодоров, Асен Разцветников, Станислав Стратиев и др.

Смели заглавия, които отварят широко вратите на фестивала. Входът е свободен за всички представления. Нека подкрепим младите талантливи хора на България!

Ще бъде много ценно, помощ за всички млади хора, влюбени в театъра, магия за тях, да могат да гледат всеки от останалите участници, да се съизмерят и децата, и ръководителите, да покажат и развият своя гледна точка, изключително богатство е да гледаш такива автори /виж по - горе/, поставени на сцена.

Така развиваме младежкото театрално изкуство, поддържаме любовта на младите към театралното изкуство и, надявам се, обогатяваме фестивала.

Като общински съветник и общественик, ще отбележа, че не е без значение, че популяризираме нашия град. 120 човека ще нощуват тук, в Сливен „ще кипи” от млади хора, улиците ще бъдат заредени с много цвят и емоция.

Ще се създаде предвеликденско настроение. За всички гости има предвидена и културна програма, исторически тур, с които са ангажирани специалистите от читалище „Зора”.

В съботната вечер ще има празник за всички участници, а кулминацията е в неделя, 14 април, когато журито ще се произнесе кои са най – добрите млади театрални училищни трупи за момента в страната“.

Председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев – патрон на събитието, също сподели, че е в радостно очакване на фестивала:

„Изключително съм благодарен, както и моите колеги, че Общински съвет – Сливен е патрон на този фестивал. Възприехме присърце идеята на г-жа Соня Келеведжиева и й благодарим за това. Да направиш национален театрален фестивал преди празниците е много хубаво за Сливен, тук ще се срещнат млади хора от цялата страна. Като общински съветници имаме различни задачи, но една от тях е да направим така, че младите хора да се чувстват добре в нашия град - чрез възможности за спорт, културни прояви, като този театрален фестивал. Вярвам, че ще се чувстват добре в Сливен и за мен е удоволствие, че Общинският съвет прие да бъде патрон. Надявам се, че следващият общински съвет ще продължи тази традиция. Дай, Боже, да има стотен фестивал и да стане международен. Трябва да вярваме в това, което правим! Г-жа Келеведжиева има голям опит и като педагог, и като организатор, така че, отново подчертавам, съм уверен, че всички участници ще запазят добър спомен от фестивала и от нашия град“.

 

Ето програмата за всички фестивални дни:

12 АПРИЛ /ПЕТЪК/

14:00 ч. - СУ „Георги Каравелов”, град Шивачево

Театрална група „Приказна сцена” представя „Добрите стопани” от Асен Разцветников,

/художествен ръководител – Радка Койтарова/

16:30 ч. - НЧ „Напредък - 1870“, град Лясковец

Театрален състав „Мелпомена“ ще видим с „Борислав” от Иван Вазов

/художествен ръководител – Даниела Райкова/

18:00 ч. – зала „Зора”

Официално откриване на фестивала

18:30 ч. - НЧ „Зора 1860”, град Сливен,

Детски театър „Зора” ще представи „Бременските музиканти” по приказката на Братя Грим

/режисьор – Ивайло Гандев/

 

13 АПРИЛ /СЪБОТА/

11:00 ч. - СУ „Константин Константинов”, град Сливен

Театрална трупа „ЕХО” - „Цената на щастието” – автори: Елизабет Георгиева и Диляна Димитрова

/художествен ръководител – Диляна Димитрова/

13:00 ч. - НЧ „Св. Климент Охридски”, град Стара Загора

Театрална група „Самодейни таланти” ще играе „ЯН БИБИЯН” по Елин Пелин

/художествен ръководител – Стефан Борисов/

15:00 ч. - НЧ „Просвета 1935”, с. Глушник, Община Сливен

Младежка театрална трупа „Изворче” ще представи „Съседи” по Чудомир

/режисьор-сценограф – Даниел Влахов/

16:30 ч. - ПГТО „Дочо Михайлов”, град Тервел, обл. Добрич

„Театрална работилничка 10” - Юсние Михайлова – монолог „Лудата” от Елин Пелин,

Петя Калинова – монолог „Гласовете на Добруджа”,

автор Айля Керимова

/художествен ръководител – Айля Керимова/

17:00 ч. - ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”, град Сливен

Театър „Класика” - „Женско царство” по Ст. Л. Костов

/режисьор – Соня Келеведжиева/

19:00 ч. - Обединен детски комплекс, град Силистра

Театрално студио „АРТИСТИК” ще играе „Рибарски свади” от Карло Голдони,

/художествен ръководител – Христо Христов/

 

14 АПРИЛ /НЕДЕЛЯ/

10:30 ч. - НЧ „Св.св. Кирил и Методий 1928”, град Габрово

МТС „Смехоранчета” - „Змейова сватба” от Петко Тодоров

/художествен ръководител – Виктория Петрова/

13:00 ч. - НЧ „Асен Златаров 1940“, град Бургас

Младежка театрална трупа „Валери и приятели“

„Светлоносеца“ от Продан Кралев

/художествен ръководител – Валери Еличов/

14:00 ч. - ПХГ „Дамян Дамянов”, град Сливен

„Сако от велур ” от Станислав Стратиев

/режисьор – Вангел Апостолов/

16:00 ч. – зала „Зора”

Награждаване

Закриване на фестивала

ВХОД СВОБОДЕН за всички представления.

При проявен интерес за отделни представления и интервюта с участниците и организаторите – г-жа Келеведжиева: 089 366 59 39.