Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриват ХIV Фолклорен събор „Кермен 2019“

03 май 2019 15:48, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 757
---

Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ „Пробуда 1906” организират XIV Фолклорен събор „Кермен 2019“. Той ще започне на 4 май от 10.00 часа в град Кермен.

 

Фолклорният събор се организира веднъж на две години. Той се провежда по време на Гергьовденските празници, които са със съществено място в календарно-поминъчната дейност.

 

Целта на събитието е утвърждаване традицията в провеждането на фолклорен празник, който да бъде естествено продължение на фолклорните традиции в наше време. С него се провокира и обучението на младите хора в тези традиции, както и утвърждаване на приемствеността между поколенията в усвояването на фолклорната култура като изключително важен момент от националната ни култура.

 

В програмите си участниците могат да включат музикално-песенни и инструментални изпълнения /индивидуални и колективни/, обреди и обичаи, разказване на приказки и анекдоти, детски и младежки игри, представяне на традиционни занаяти чрез организиране на пазар с тяхна продукция. Времетраенето на индивидуалните изпълнения е в рамките на 6 мин., а за колективните изпълнения – до 15 мин. Музикалният съпровод трябва да се изпълнява само на народни инструменти.

 

В програмата има два конкурса. Първият е за надсвирване за наградата на името на Досьо Милков. В него могат да участват изпълнители на духови народни инструменти кавал, свирка, дудук, окарина, двоянка, листи, гайда и други, разпределени в три възрастови групи: до 14 години, до 18 и над 18 години.

 

Вторият е конкурс за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. В тази част участват индивидуални и двойки изпълнители от страната, разпределени в две възрастови групи: до 16 и над 16 години.

 

Тази година сили в двата конкурса и в събора ще премерят 27 индивидуални и колективни участници. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Ташо Барулов и членове Станка Иванова – хореограф и Чонка Чалъкова-Кинева. Явилите се изпълнители ще получат диплом и паметен знак за участие.

 

03.05.2019 г.