Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев откри ХIV Фолклорен събор „Кермен 2019“

04 май 2019 11:50, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 720
---

Община Сливен, кметството в град Кермен и НЧ „Пробуда 1906” организираха XIV Фолклорен събор „Кермен 2019“. Кметът на Сливен Стефан Радев поздрави всички участници и им пожела успех.

 

„Щастлив съм, че и днес можем да открием фолклорния събор в Кермен, защото това, което сме ние и което ни прави българи, са нашите традиции, обичаи и история. Затова е важно всички ние не само да се наслаждаваме на хубавия български фолклор, но и да го предаваме на поколенията, които идват след нас. Радвам се, че виждам толкова млади хора и толкова млади изпълнители. Това показва, че имаме бъдеще като град, като община, като държава и като народ. Пожелавам на всички участници успех, на журито приятна и ползотворна работа, а на всички гости на събора много приятни мигове с българския фолклор. На добър час!“, каза в приветствието си Радев.

 

Кметът на Кермен Живко Жечев от своя страна също поздрави участниците и благодари за подкрепата на община Сливен.

 

„Искам да благодаря на Община Сливен в лицето на кмета господин Радев за подкрепата и на всички, които помагаха ден и нощ, за да бъде този събор осъществен“, заяви Жечев.

 

Фолклорният събор се организира веднъж на две години. Той се провежда по време на гергьовденските празници, които са със съществено място в календарно-поминъчната дейност.

 

Целта на събитието е утвърждаване традицията в провеждането на фолклорен празник, който да бъде естествено продължение на фолклорните традиции в наше време. С него се провокира и обучението на младите хора в тези традиции, както и утвърждаване на приемствеността между поколенията в усвояването на фолклорната култура като изключително важен момент от националната ни култура.

 

В програмата има два конкурса. Първият е за надсвирване за наградата на името на Досьо Милков. В него участват изпълнители на духови народни инструменти кавал, свирка, дудук, окарина, двоянка, листи, гайда и други, разпределени в три възрастови групи: до 14 години, до 18 и над 18 години.

 

Вторият е конкурс за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. В тази част участват индивидуални и двойки изпълнители от страната, разпределени в две възрастови групи: до 16 и над 16 години.

 

Тази година сили в двата конкурса и в събора мерят 27 индивидуални и колективни участници. Те са оценявани от жури с председател Ташо Барулов и членове Станка Иванова – хореограф и Чонка Чалъкова-Кинева. Явилите се изпълнители получиха диплом и паметен знак за участие.

 

04.05.2019 г.

Снимки

---------------