Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбелязва Европейската нощ на музеите

17 май 2019 11:25, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 716
---

И тази година Сливен ще се включи в инициативата Европейската нощ на музеите по повод Международния ден на музеите. Звездите от популярния уеб сериал „Типично“ ще бъдат част от програмата. Филип Стоянов и Димитър Кирязов, по-познати като онлайн образите Филяка и Ванката, ще открият празненствата на 18 май пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

Традиционно, всички музейни обекти в Сливен ще вземат участие. Тази година Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия "Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост „Туида“ и Община Сливен ще предложат едно съвместно и незабравимо приключение за малки и големи. Ще има загадки и съкровища, ще има наука, изобретения и произведения, ще има изненадващи водещи и предизвикателства, ще има томболи и награди.

Предвидените мероприятия в програмата са насочени към младите хора и децата, към тези, в чиито ръце ще остане културно-историческото наследство и са свързани с темата на инициативата за 2019 г. - „Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition“. Празненствата ще започнат с официално откриване, което ще се проведе в централната градска част на специално изградена сцена за събитието. Звездите от „Типично“ ще обявят приключенската игра - „Лов на АРТ&факти“. Условията й включват посещение на всички обекти, изпълнение на предизвикателства и събиране на печати. В края на играта всички, които са събрали пълен набор печати, ще участват в томбола с награди в Регионалния исторически музей.

ПРОГРАМА:

Официално откриване: 17.00 часа;

Обявяване на приключенската игра: 17.15 часа;

Край на играта: 23.00 часа;

Теглене на томбола: 23.00 – 23.30 часа;

Край на събитието: 01.00 часа.

Организатори са Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия "Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост „Туида“, Община Сливен.

В дните, посветени на Международния ден на музеите, крепост „Туида“ ще бъде домакин на „Планински маратон-Сливен“. Той започва в петък в 14.00 часа с раздаване на стартови пакети, ще продължи в събота със старт Ultra 90 км и с Бирена миля с Пивоварна „Трима и двама“ и ще приключи в неделя. Стартът на Ultra 52 км е в 07.00 часа. Ще има бягане и на по-къси разстояния. Закриването на състезанието е от 18.30 часа.

17.05.2019 г.