Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Европейски ден за борба със затлъстяването - 19 май

19 май 2019 06:49, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 4 години, брой четения: 1511
---

За поредна година България ще отбележи Европейския ден за борба със затлъстяването - 19 май. Насочва се вниманието на обществото към факта, че голяма част от заболяванията, които стават причина за преждевременна смърт, са свързани с наднорменото тегло и затлъстяването.

По данни на Световната здравна Организация, наднорменото тегло и затлъстяването се явяват петата по честота причина за смърт в световен мащаб.

Проблем със затлъстяването има и в нашата страна не само при възрастните, но за съжаление и при децата. Последното национално проучване на храненето показва, че средно 30% от учениците в България са с наднормено тегло, от които момчетата са с 12% затлъстяване, а момичетата с 9%.

За преодоляване на неблагоприятните тенденции в България здравословното хранене на децата и учениците в организираните колективи се осъществява въз основа издадени и утвърдени от Министерство на здравеопазването Сборник-рецепти. Те включват най-съвременните изкисвания за пълноценно и здравословно хранене в различните възрастови групи.

В изграждането на навиците и отношението на децата към храната, съществено влияние оказва и семейното възпитание. При формиране на нагласите се препоръчва спазване на следните правила:

• Задължителна закуска сутрин, защото тя дава достатъчно енергия и стимулира обмяната на веществата.

• Разумно хранене, без преяждане.

• Хранене в спокойна обстановка, без извършване на странични дейности (телевизия, използване на електронни устройства и др.).

• Храната трябва да се приема бавно. Поне 20 минути са необходими мозъкът да каже, че сме сити.

• Редовно хранене. Продължителното гладуване е вредно, защото организмът се пренастройва и в момента когато хапнем, той превръща енергията в мазнини.

• Прием на повече вода. Ограничаването ѝ може да забави обмяната на веществата.

• Консумация на повече плодове и зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати и богати на витамини и минерални вещества. Фибрите, които съдържат, подпомагат храносмилането и намаляват холестерола.

• Ниска консумацията на мазнини. Когато същите са над 30% от общото енергийно съдържание на храната се явяват рисков фактор за затлъстяване.

• Прием на животински белтъци чрез висококачествени нетлъсти меса-пилешко, заешко, риба, нискомаслени млечни асортименти. Те са с висока биологична стойност, а в същото време с ниско съдържание на мастни киселини и холестерол.

• Ограничаване приема на кристална захар.

• Не на последно място поддържане на добра двигателна активност.

 

Регионална здравна инспекция-Сливен