Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев откри Европейската нощ на музеите в Сливен

18 май 2019 18:30, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 652
---

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Европейската нощ на музеите, която се провежда по повод Международния ден на музеите – 18 май. Община Сливен се включва за 12-ти път, заедно с музеите в града, които обединиха усилията си за проявата тази година - Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков, Художествена галерия „Димитър Добрович”, Национален музей на текстилната индустрия и Антична и средновековна крепост Туида.

 

В обръщението си към участниците и гостите кметът подчерта, че в сливенските музеи има много интересни артефакти и младите участници в игрите тази вечер ще имат възможност да се докоснат до тях. „В днешно време е необходимо да търсим по-атрактивни форми, за да запознаваме посетителите с богатото културно-историческо наследство, с което разполагаме. Благодаря на всички, които са съпричастни към организацията на Европейската нощ на музеите в Сливен”, каза кметът и пожела успех на участниците. Той връчи наградата „Д-р Симеон Табаков” на нейния първи носител – историкът Васил Дечев. Наградата се дава за изключителен принос в проучването на културноисторическото наследство и развитието на музейното дело в Сливен и сливенския край.

 

„Васил Дечев е работил повече от 30 години в историческия музей. Участвал е в поредица експедиции и проучвания, в регионални и научни форуми, името му е добре известно сред историческите среди в цяла България”, каза директорът на музея Николай Сираков

Васил Дечев благодари на инициативния комитет, предложил го да наградата и пожела на младите си колеги чрез упорита работа да достигнат високи резултати и да получават престижни награди.

Звездите от популярния уеб сериал „Типично“ са част от програмата на отбелязване на Международния ден на музеите. Филип Стоянов и Димитър Кирязов, по-познати като онлайн образите Филяка и Ванката, обявиха приключенската игра - „Лов на АРТ&факти“. Условията й включват посещение на всички обекти, изпълнение на предизвикателства и събиране на печати. В края на играта всички, които са събрали пълен набор печати, ще участват в томбола с награди в Регионалния исторически музей.

Сред гостите на събитието бяха народният представител Мария Белова, председателят на Общинския съветДимитър Митев и др.

Снимки

------------