Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първият носител на наградата на името на д-р Симеон Табаков е историкът Васил Дечев

19 май 2019 20:15, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 725
Нощ на музеите 2019 г. - представяне на Васил Дечев от директора на РИМ - Сливен

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СЛИВЕН

„Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ”

 

Н А Г Р А Д А

 

„Д-Р СИМЕОН ТАБАКОВ” – 2019 ГОДИНА

 

Още в далечните следосвобожденски години заслужилите първи изследователи на родната история, с подчертан респект, наричат Сливен „Ерусалимът на Българското Възраждане!” А в своя тритомен труд „Опит за история на град Сливен”, д-р Симеон Табаков със завидна рутина и синовно преклонение потвърждава това становище. И нещо особено важно – чрез него той ни отправя неотменимата заръка-послание: да изучаваме, познаваме и да се гордеем с родния си край!

Затова, не ще да е пресилено да кажем: сред най-заслужилите радетели на това послание е нашият колега Васил Дечев!

Достолепен със своето „присъствие” в историческата наука, прецизен до педантичност, неуморим в своите професионални открития на всяка частица от възрожденската история на Сливен и Сливенския край. Васил Дечев работи повече от три десетилетия в Историческия музей, но всички имаме усещането, че той всъщност никога не го е напускал…Неотменно наведен над поредния исторически извор – документ или избеляла столетна фотография, запечатали отминалото битие и духовност на поколения сливенци…Той е сред нас!

В изминалите години колегата ни беше с нас и в поредицата теренни експедиции и проучвания, в последвалите национални и регионални научни форуми. Името му е добре известно не само сред цялата музейна колегия, която се занимава с Възраждането, но и сред академичните среди – в историческите институти на Българска академия на науките, в университети и училища. Дечев е обичан, търсен и предпочитан автор на поредица научни трудове, свързани с историята на сливенски родове, махалите на града през XVІІІ и ХІХ в., стопанския живот на Сливен през Възраждането. Особено ценни са проучванията му за националнореволюционното движение, за Освобождението на града от османска робия…Негово постижение е и особено трудното дело – впечатляващите научни статии и бележки за преиздаването на трите тома „Опит за история на град Сливен” на д-р С.Табаков.

 

Без колебание колективът на РИМ-Сливен отсъди: Първият носител на наградата на името на д-р Симеон Табаков, да е историкът Васил Дечев!

 

С пожелания за творческо дълголетие, г-н Дечев!

На многая лета!

Снимки

историкът Васил Дечев - Нощ на музеите 2019 г.историкът Васил Дечев - Нощ на музеите 2019 г.Васил Дечев - носител на наградата на името на д-р Симеон Табаковисторикът Васил Дечев - Нощ на музеите 2019 г.Васил Дечев - носител на наградата на името на д-р Симеон Табаков