Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Първи юни деца от осем държави гостуваха на областната администрация

01 юни 2019 17:06,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 706
По традиция гостите и зам.областният управител си направиха обща снимка за спомен

Ръководители, деца и младежи от осем чуждестранни държави посетиха областната администрация на Първи юни. Гостите бяха представители на съставите - участници в Международния детски танцов фолклорен фестивал „Приятелство без граници“, който се провежда в Сливен от 31 май до 2 юни. Зам.областният управител Камен Костов ги поздрави с Международния ден на детето. От името на областния управител Чавдар Божурски и от свое име им пожела приятни мигове на фестивала, щастливо пребиваване в града и много нови приятелства с техните връстници от Сливен. Камен Костов разказа за Сливенска област и традициите й. Организаторите от общината представиха гостите.

Символични домакини на фестивала са децата от танцовия състав при СУ „К.Константинов“ в града, който представя наследството на Тракия. Гостите от Тюрингския фолклорен ансамбъл в гр.Ерфурт, Германия са част от формация с участието на над 100 танцьори на възраст от 4 до 50 години, създадена през 1986 година. Грузинският състав за песни и танци „Кхинтсвиси“ е училищен, активно участва в културния живот на гр.Карели. Съставът „Мугураший Иминогюлуй“ е наскоро създаден по инициатива на кмета на с.Костин и общината в гр.Периети, Румъния и изявата му на сливенските сцени е първото му участие в танцов форум зад граница. „Липовчек“ е името на състава от словашкия град Вранов над Топлу, който подготвя танцьорите за местния състав на възрастните изпълнители „Липовец“. Словенските гости идват от гр.Марибор. Техният състав е с най-дълга история, от 1979 г., с множество участия в страната и извън пределите й. От съседна Турция във фестивала публиката ще види фолклорният състав „Баглика“ към едно от основните училища в столицата Анкара. Украинските малки танцьори от „Слъчнице“ са от побратимения на Сливен гр.Тернопол и в него се изявяват деца от различни училища, в местния Дом на културата. Децата от унгарския гр.Гюла идват от най-многочисления състав, който участва във фестивала – с над 200 момичета и момчета, както от града, така и от селата около Гюла, танцьори и оркестранти към местното Основно училище по изкуствата.

Сливен е домакин на международния фестивал за 23-ти пореден път. Събитието е част от културния календар на общината и областта и предизвиква много позитивни вълнения за жителите и гостите на града.

Снимки

Представителите на училището-домакин - СУ "К.Константинов"Представителите на състава от ГерманияГрузинските участнициГостите от съседна РумънияПредставителите на СловакияГостите от СловенияРъководителят и участничка от южната ни съседка Турция"Слъчнице" от УкрайнаПредставителите на Унгария