Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България ще връща на Турция ценни артефакти

13 юни 2019 14:28, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 71
Археолог

В присъствието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева, турският заместник-министър на културата и туризма Угул Оскан Явуз ще бъде връчен артефакти от археологически произход, държани от българските митници на ГКПП Капитан Андреево през октомври 2016 г. за незаконен внос от турски гражданин, обявиха от Министерството на културата.

Събитието ще се проведе утре в 16:30 ч. В конферентната зала на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Движещите се културни ценности са 63 - 56 монети / злато, сребро и бронз, антични, римски и византийски монети /, шест бронзови антични приложения и едно бронзово влакно.

За връщането си Турция е изпратила официално искане до Министерството на културата с приложен опит, с който турски специалисти предоставят доказателства за произхода на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са доказателства за нелегален износ, както и информация за състоянието на археологическите културни ценности като държавна собственост съгласно турското законодателство.

Процедурата за връщане на незаконно изнесени предмети на културата се основава на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерки, насочени към забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост върху културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана. и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзит и прехвърляне на собственост върху културни ценности, сключени между Република България и Република Турция през 2012 г.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com