Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нов бум на Лаймската болест в рамките на един месец

18 юни 2019 14:56, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 4 месеца, брой четения: 103
Кърлеж

За пореден път в София има бум на ухапвания от кърлежи. Важно е хората да бъдат тествани, защото само около 10% от заразените кърлежи предават инфекцията, заяви заместник-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести Ива Христова.

Между 1% и 3% от ухапванията водят до заболявания, добави тя и добави, че е важно изследването да се извърши до 30 дни след ухапването, за да се избегнат фалшиви отрицателни резултати.

Според нея, типичната Лаймска болест не изисква изследване, защото може да се разпознае по симптоми.

Симптомите на треска от Марсилия се изразяват в внезапно повишаване на телесната температура - над 38-39 градуса, с характерно черно петно ​​и петна по мястото на ухапване. Макар да няма треска при болестта на Лайм, а мястото на ухапване да стане червено, обясни тя.

Проф. Христова обясни, че кърлежите могат да бъдат изследвани само ако са взети безцелно и живи, и добавят, че няма смисъл да се носят тези, които са отстранени от тялото.

Тази година активността на кърлежите започна малко по-късно от обикновено. Има 90 случая на лаймска болест и за един месец можем да очакваме бум на заразените, каза тя за България ON AIR.

"Трябва да избягвате тревни площи, дори ако се лекуват, използвайте репеленти и наблюдавайте тялото за ухапвания. В случай, че сте ухапан, кърлежите трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро." - съветва тя.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com