Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Черен бъз - лекар от природата

22 юни 2019 14:40, Камен Едрев (Сливен НЕТ)
Излъчване: Без източник преди 4 години, брой четения: 756
Сок от черен бъз

Черният бъз е малко дърво или храст и обикновено расте в Северното полукълбо, въпреки че в Австралия също може да бъде намерен. В Европа през Средновековието са му приписвали магически свойства и се е използвал не само за медицински цели, но също така са вярвали, че той удължава живота.

 

Съвременната официална медицина разпознава черния бъз като лечебно растение, а по-специално се използва като терапевтичен агент. Той е част от много лекарства, препоръчва се за употреба вътрешно - например, при жени, които са претърпели операция за рак на гърдата; притежава изразен антихипоксичен ефект - спомага за избягване на кислородно гладуване; облекчава подуването и т.н.

 

Състав на сока от бъз

Лечебните свойства на сока от черен бъз се обясняват с богатия му химичен състав : съдържа много биологично активни вещества, витамини, минерали и техните съединения, органични киселини, мастни и етерични масла, смоли, танини. Ясно е, че всички тези вещества се съхраняват в сока на растението.

 

Свойства на сока от черен бъз

Сокът от черен бъз има стягащо, диуретично, тонизиращо и леко антисептично действие ; използва се в народната медицина при простудни заболявания, болки в гърлото, суха кашлица и грип - като потогонно, противозачатъчно, отхрачващо и имуностимулиращо средство; при бъбречни заболявания, подагра, ревматизъм, диабет, артрит; при нервни и други заболявания като обезболяващо.

 

Тъй като плодовете имат диуретично и леко слабително действие, сокът от тях е полезен в много медицински и здравословни диети, както и по време на гладуване. При възпалителни заболявания на черния дроб, стомаха и червата, се препоръчва да се използва сок от бъз и неговата инфузия с плодове със захар - това ускорява заздравяването на тъканите, защото сока съдържа йод и други минерални соли, витамини А, С и други вещества, които допринасят за процесите на регенерация.

 

Много ценни са и цветовете на черния бъз : те съдържат органични киселини, рутин, холин, етерични масла, флавоноиди и много активни вещества.