» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Нинова предложи Жаблянов да бъде отстранен от Изпълнителното бюро на БСП

30 June 2019 13:49, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 year ago, number of readings: 343
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова предложи на Пленума на БСП съставът на Изпълнителното бюро на партията да се разшири от 15 на 21 души. Лидерът на партията предлага още от ръководния орган да бъде отстранен Валери Жаблянов. Сред мотивите за отстраняването на Жаблянов са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

На вниманието на Бюрото са предложени кандидатурите на общинския съветник от Столичния общински съвет Милка Христова, депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева и Манол Генов, председателя на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски и Асен Гагаузов.

Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Нинова е поискала повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група, както и повече представители на местната власт.

„Политиката, която се води от председателката деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията и постепенно се установява едноличен режим на управление“, заяви от своя страна членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от левицата Валери Жаблянов.

На влизане в днешното заседание на Националния съвет на партията, което се провежда на „Позитано“, Жаблянов коментира появилата се по-рано в публичното пространство информация, че вероятно ще бъде отстранен като член на Изпълнителното бюро.

„Не знам какво ще се обсъжда, тъй като не съм информиран. Най-вероятно това ще се случи, защото в БСП настъпиха дълбоки и трайни промени през последните месеци и години. Критичното мнение се отстранява с всички средства“, заяви той.

Жаблянов изрази надежда в негово лице лидерът Корнелия Нинова да не вижда враг, а партиен другар, въпреки че често има различно мнение и отправя критични бележки към Изпълнителното бюро. „Нека да мине пленумът и ще имаме възможност да поговорим“, призова Жаблянов.

„Аз дневния ред го научих от вас. Нямам го официално получен. Трябва да има промени в Изпълнителното бюро. Ще става въпрос и за местни избори. Понеже предизборният щаб, който организираше европейските избори подаде оставка, би трябвало да се избере негов председател и състав“, коментира съпартиецът му Манол Генов.

Той обърна внимание и на финансовото състояние на партията, след като тя трябва да върне надвзетата партийна субсидия и подчерта, че това може да доведе и до съкращение в структурите ѝ.

Евентуалното отстраняване на Жаблянов коментира и депутатът Антон Кутев. „В БСП винаги председателят определя кой ще е член на бюрото и това е негово право. Аз също бях отстранен на времето от едно бюро. Няма драма“, смята той. Според него обаче в възможно Корнелия Нинова да предприеме и още по-големи промени в бюрото.

На обратното мнение се оказа Красимир Янков. „Искрено се надявам, че няма да се направи опит за чистка в ръководството на БСП. Предполагам, че ръководството и Корнелия Нинова са наясно, че преди избори никой не освобождава подготвени, административно и политически, служители в една партия. Ако се правят съкращение сега, се залага да няма координация в предстоящите избори и те да се правят трудно“, смята той. Във връзка с финансовите проблеми той подчерта, че БСП може да се справи с тях със събирания членски внос.

Източник: Агенция Фокус, БГНЕС
Снимка: БГНЕС