Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен ще осигурява допълнителна патронажна грижа на възрастни хора и лица с увреждания

05 юли 2019 12:36, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 556
---

Община Сливен получи одобрение по проект, свързан с осигуряването на допълнителна патронажна грижа на възрастни хора и лица с увреждания. Това заяви кметът Стефан Радев на днешния брифинг на общинското ръководство. Той допълни, че предстои подписване на договора по проекта.

Основната му цел е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда.

Услугите, които ще се предоставят на територията на цялата община ще са ориентирани, както към възрастните хора в града, така и към тези в малките населени места, които имат нужда от здравно-социална услуга. Минимум 180 лица ще могат да бъдат включени по проекта.

Почасови интегрирано здравно-социални услуги по проекта ще могат да ползват възрастни хора над 65 години с ограничения или в невъзможност от самообслужване, лица с увреждания и техните семейства. Максималната продължителност, през която един потребител ще може да ползва услугата е до 2 часа на ден.

В рамките на проекта, ще бъдат предоставени услуги в 2 основни направления - здравни грижи, чрез назначени към центъра специалисти по здравни грижи и социални услуги, които ще се предоставят от социални работници и домашни помощници.

Съгласно предварително изготвен график, един потребител ще може да бъде обслужван от различни специалисти. Психологическото подпомагане ще се извършва от наетия в центъра психолог.

Лицата, които желаят да ползват услугите ще могат да подават заявления и след извършване на индивидуална оценка на потребностите на всеки кандидат, ще бъдат включвани като участници в проекта.

Проектът предвижда и закупуване на автомобил, чрез който ще бъдат обхванати максимален брой лица, не само от града, но и в малките населени места.

В заключение кметът Радев подчерта, че предоставяните услуги ще са напълно безплатни за потребителите и за ползването им няма да бъдат събирани такси от страна на Община Сливен.

Срокът на изпълнение на проекта е 18 месеца.

05.07.2019 г.