Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Атанас Делибалтов(БСП): Докато градовете ни се превръщат в скъпоструващи мавзолеи, хората си заминават все често с еднопосочни билети

08 юли 2019 13:53, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди около 1 седмица, брой четения: 452
АТАНАС ДЕЛИБАЛТОВ,  Председател на БСП- Сливен

Интервю с Атанас Делибалтов-Председател на Общински съвет на БСП-Сливен и общински съветник от групата на социалистите в местния парламент

 

Въпрос: Г-н Делибалтов, не е тайна, че през последните месеци в социалната мрежа и медийното пространство за кандидатури от БСП-Сливен за кмет на община Сливен се спрягат имената на настоящият депутат ген. Кольо Милев, Минчо Афузов, Деян Дечев, Радослав Кутийски. Как коментирате като председател на Общинската БСП?

 

Атанас Делибалтов: Интересът към това ,кой ще бъде кандидата за кмет, издигат от БСП-Сливен, става все по -интересен за общественото мнение, колкото повече наближават изборите от една страна. От друга, този въпрос се поставя периодично и се отправя все по-често и към мен. Ние следваме основни демократични принципи за номиниране и избор на съответния кандидат от ОПО през Общинския Съвет и до конференцията на БСП-Сливен. Това е утвърдения и според мен най -правилния ред. Вярно е ,че се появява информация периодично за известни имена от БСП-Сливен, но досега пред мен или Общ. съвет никой от посочените от вас имена не е обявявал официално такова желание и намерение.

 

Въпрос: Ако ген. Кольо Милев не бъде издигнат от БСП, а от друга политическа формация, това няма ли да разцепи гласовете ви?

 

Атанас Делибалтов: Не мисля, че Кольо Милев ще предприеме толкова крайна стъпка в случай, че не бъде избран за кандидат за кмет на общината от конференцията ни, ако разбира се участва в този процес и се яви подкрепен от друга формация. Вероятно е в този случай, донякъде да отслаби нашите позиции, тъй като искаме или не, ще понесем отлив от гласове, но до разцепление съм убеден, че няма да се стигне.

 

Въпрос: На 10 юли се подготвя среща с ръководството на ТЕЦ-Сливен след ваше изказване по време на юнската сесия и последващи предложения на колегите ви от ПП ГЕРБ Здравко Костадинов и председателят на ОбС-Сливен Димитър Митев. На срещата могат да присъстват всички общински съветници от 14.30 часа в зала 105. Бихте ли припомнили каква беше темата относно ТЕЦ-Сливен, която повдигнахте на миналата сесия?

 

Атанас Делибалтов: Този въпрос е изключително важен за всички, тъй като касае здравето на хората в Сливен. Получихме информация за договори, сключени от ТЕЦ-Сливен с три фирми , които да преработват специфично гориво, произведено от отпадъчни продукти с неясно въздействие върху здравето на хората. Тази информация беше незадоволителна и не бешв подкрепена от някаква документация,поради което решихме да повдигнем този въпрос на сесия в ОбС-Сливен. В резултат е и предстоящата среща на десети юли.

 

Въпрос: Вие сте първи мандат общински съветник. Може ли да споделите с нас как оценявате работата на съпартийците ви? Какво мислите за свършената работа и на колегите ви от ГЕРБ и другите политически формации?

 

Атанас Делибалтов: Въпросът е труден за отговор поради това, че ако давам оценка за работата на групата общински съветници от БСП, то означава да оценявам сам себе си най - вече, тъй като съм председател на тази група. Независимо от това мога да заявя, че представителите на БСП се справят много добре с работата си като общински съветници. Нашата активност е значима и по време на заседанията в съответните комисии. Трудно е да прокарваме наши предложения, защото ролята на опозиция, която ни отреди избирателят, ограничава възможностите ни за действие. Що се отнася до колегите от ГЕРБ и другите политически формации в ОбС-Сливен, мога да кажа, че всички работят сериозно и отношение им е отговорно при решаването на проблемите в Сливен и общината. Обективността налага отново да припомня особено за актуалната власт, упражнявана от ГЕРБ, че старанието им води до добри резултати в редица направления: ремонти, строителство, саниране, културно-масови прояви, но това са само надстроечните елементи. Най - важното в едно управление е да се изгради базата :работни места ,производство и добро заплащане за труда- нещо, което го няма. Това в Сливен, а и в България е огромен проблем и няма как да се впускам сега в детайли, а само ще опитам да го илюстрирам така: ще санираме блокове, ще сменим канализация, ще направим паркове, ще правим културни празненства, ще асфалтираме улици, но няма да задържаме хората тук поради липса на работа, перспективи и добро заплащане. Поради това Сливен, а и две трети от областите в страната постепенно се превръщат в скъпоструващи мавзолеи. Много е тревожно това, защото хората са най- важният капитал, а си заминават в повечето случай с еднопосочни билети.

 

Въпрос: Вашите съпартийци от община Твърдица и община Нова Загора се противопоставиха на оставката на Корнелия Нинова. Конкретните случаи бяха подкрепени с медийни публикации. Изявление от Общинската организация на БСП нямаше. Защо?

 

Атанас Делибалтов: Мое убеждение е , че вътрешните проблеми на една общност, семейство, колектив или партия не бива да са на всеослушание, особено прокламирани с писма или опониране в телевизии, а още по-малко с "късане на ризи". БСП си има устав, ред и форуми чрез които функционира. Делегатите от БСП-Сливен показаха с гласовете си своята позиция. Освен това позицията на БСП-Сливен ясно се очерта след гласуването за ЕП и всеки ,който има интерес, може да провери резултатите от преференциалните вотове, за да придобие ясна представа каква е тя в детайли.

 

Въпрос: Депутатите окончателно решиха партийната субсидия да бъде един лев. Каква е вашата позиция?

 

Атанас Делибалтов: Този водевил , който се разигра със субсидиите за партиите е недостойно зрелище. Искам да знаете, че нашата партия е пребивана, изтезавана стреляна, бесена, обезглавявана, горена, давена и няма да се впечатлим от този напън на колегите от ГЕРБ и компания да блокират нормалната ни работа по време на местните избори. Какво да се прави, млада партия са ...

 

8.07.2019г.

„Наблюдател“