Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Атанас Скатов изкачи Гашербрум 1

12 юли 2019 14:11, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 186
Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на връх Гашербрум 1 (8080м) в ранните часове днес, като част от експедиция с организатор фирма “Каракорум Турс Пакистан”.

Това е втори осемхилядник за него тази година след успешното му изкачване на връх Канчендзьонга (8586м) на 15 май, се съобщава на страницата на алпиниста в социалните мрежи.

Гашербрум I (наричан още Скритият връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080 м. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, район в Хималаите.

Атаката на върха започна на 11 юли в 15.27 часа българско време и продължи 15:00 часа, когато в 06.34 часа се получи съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст “На върха съм!” отбелязващо достигането му на върха.

“Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух.

Много се чудех дали да тръгна след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре.

Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че успях!”, сподели Скатов по сателитния си телефон.

Източник: facebook