Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха паметна плоча на д-р Начо Планински пред административната сграда на болницата

17 юли 2019 13:59, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 4 години, брой четения: 1992
---

Паметна плоча на д-р Начо Планински беше открита днес на входа на административния блок на МБАЛ «Д-р Иван Селимински»-Сливен като част от проявите по повод 140 години от създаването на болницата, които се отбелязват тази година. Инициативата е на семейство Надежда и Аспарух Панови – родственици на видния лекар, осъществена със съдействието на болницата.

«Това е първата проява, която предприехме за отбелязване на 140-та годишнина от създаването на болницата. Д-р Начо Планински е една интересна фигура в живота и историята на град Сливен - краевед, читалищен деятел, един от основател на здравеопазането в града», каза при откриването изпълнителният директор на МБАЛ «Д-р Иван Селимински» д-р Васислав Петров.

Аспарух Панов благодари за подкрепата от страна на болницата и други институции, съпричастни с идеята за поставяне на паметна плоча на видния лекар. «Развълнуван съм от това събитие и за мен е чест, че имахме подкрепа да почетем по този начин паметта на д-р Начо Планински», каза Аспарух Панов, който подготвя за издаване библиография за видния лекар, със съдействието на Регионална библиотека «Сава Доблоплодни».

Д-р Начо Планински е околийски лекар в Сливен в продължение на 17 години и втория управител на сливенската болница, създадена през 1879 година. За няколко месеца първи директор е бил д-р Мирковик, а след него - д-р Начо Планински, управлявал здравното заведение 16 години /от октомври 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира от тиф, заразен от свой пациент/.

Откриването на паметната плоча е отдаване на почит към многостранната мудейност, неделимо свързана със 140-годишната история на Сливенската болница.

На събитието присъстваха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Пепа Чиликова, директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова, бивши и настоящи лекари.

Снимки

------------