Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен се поклони пред паметта на Васил Левски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа и загиналите за свободата на България

18 юли 2019 20:00, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 226
Честване

Ритуал-поклонение по случай 182-та годишнина от рождението на Васил Левски и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа се състоя днес пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Сливен. Честването започна с огнени стихове за безсмъртното дело на Апостола, които бяха представени от актьор от Драматичен театър „Стефан Киров“ Сливен, както и със слово на кмета Стефан Радев.

Да се преклонят пред паметта на гения на българската революция дойдоха кметът на община Сливен Стефан Радев, заместник-кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков, Румен Иванов, председателя на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, заместник-областния управител на Сливен Димитринка Петкова, представители на неправителствени организации, както и много граждани.

На церемонията бяха поднесени цветя на признателност от кмета Стефан Радев, от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и народни представители. Цветя поднесе и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници. От името на областния управител Чавдар Божурски цветя поднесе зам.-областният управител Димитринка Петкова. Беше поднесен венец от името на директора на ОД МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков. Събитието уважиха и представителите на музеи, организации, дружества и много граждани и обществени дейци.

След церемонията членовете на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ се отправиха с факелно шествие към родната къща на Хаджи Димитър, където беше изнесена беседа за неговия подвиг. През целия ден тя беше отворена за посетители безплатно. Имаше и организирана беседа за живота и делото на воеводата.

Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

Текст, снимки и видео: Станимир Петков

Снимки

Официалните лицаСтихове за Васил Левски, представени от актьор от Драматичен театър "Стефан Киров" СливенКметът на Сливен Стефан РадевДимитър Митев - председател на общинския съвет в СливенЗаместник-областния управител на Сливен Димитринка Петкова поднася цветя от името на Чавдар БожурскиОбщински съветници...Николай Сираков - Директор на Регионален исторически музей в СливенГеорги Божев от "Активен гражданин".........