Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

182 години от рождението на Васил Левски и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа отбеляза днес Сливен

18 юли 2019 19:54, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 4 месеца, брой четения: 126
---

На тържествена церемония днес, на площад „Васил Левски“, Сливен отбеляза 182 години от рождението на Апостола на свободата и 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

„Много думи са казани за делото на Дякона. Но той ни остави нещо повече от неговата революционна организация, от това да пожертва себе си и живота си за свободата на народа. Васил Левски ни остави морални и етични норми, които всъщност ни учат как да живеем тази свобода. Защото той беше свободен още докато България беше под турско робство. Беше свободен именно с тази своя вяра и с отношението към родината, към хората. Затова неговото име е живо и днес. Защото и днес, и утре ще имаме нужда от неговия завет. Докато я има България, името на Левски винаги ще бъде най-святото име за българите“, каза в словото си кметът Стефан Радев.

Той отбеляза, че днес България отбелязва също 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

„Тези герои са се превърнали в легенди. За тях са написани песни, стихотворения. Те са едни от най-ярките имена в нашата история, наред с Апостола. Светла памет и поклон пред героите!“, добави кметът.

На церемонията цветя в знак на признателност поднесоха кметът Стефан Радев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници. Цветя и венци бяха понесени от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и народни представители, областния управител Чавдар Божурски и директора на ОД МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков. Събитието уважиха и представителите на музеи, организации, дружества, граждани и обществени дейци.

По-късно членовете на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“ се отправиха с факелно шествие към родната къща на Хаджи Димитър, където беше изнесена беседа за неговия подвиг. През целия ден тя беше отворена за посетители безплатно. Имаше и организирана беседа за живота и делото на воеводата.

Проявите се организират от Община Сливен в партньорство с Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и Регионален клуб ‚Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

18.07.2019 г.

 

Снимки

------------