Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор този уикенд

21 юли 2019 11:06, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 373
Гайдари

Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор в Родопите. Затова се наложи и временно ограничение на движението в района.

За желаещите да посетят фестивала беше осигурен обществен транспорт. Иначе, 3500 изпълнители разкриват магията на родопската музика от 4-те сцени на събора. От конкурс за най-красива народна носия, до кулинарно шоу за позабравени традиционни гозби.

Така премина вторият фестивален ден. Кулминацията обаче предстои тази вечер с празнична заря и спектакъл на нестинарите край огъня на роженските поляни.

„Рожен дава силата за хоро, за песни, кой за каквото е дошъл. Аз съм доволна, че има хора, има песни, възраждане и обединение. България е била велика, нека да я направим още по-велика – с българската музика, с българските традиции. Нека не забравяме откъде сме тръгнали и да не си прескачаме сянката, защото, който я прескочи си отива”, каза Валя Балканска.

На Рожен е и прабългарската школа за оцеляване „БагаТур”. Тя ще представи символите, уменията и традициите на нашите предци.

Заради събора е въведена специална организация на движението в района. Разработена бе транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен. Беше ограничено и движението между Пампорово и Соколовци

Източник: novinite.bg