Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Борисов и Заев отбелязаха заедно две години от подписването на Договора за добросъседство

01 август 2019 14:15, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 4 месеца, брой четения: 95
Бойко Борисов и Зоран Заев

България и Северна Македония отбелязват две години от подписването на Договора за добросъседство. В Скопие премиерът Бойко Борисов се срещна със своя македонски колега Зоран Заев. Двамата лидери обявиха, че ще бъдат домакини на среща от Берлинския процес през следващата година през юли. Те призоваха Историческата комисия да даде видими резултати и напредък.

Започна срещата между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Среща за отбелязване на 2-годишнината от подписването на Договора за съседство и сътрудничество между двете страни.

Премиерът Бойко Борисов бе посрещнат с най-високо отличие пред сградата на правителството в Скопие от премиера Зоран Заев. Двамата проведоха среща с четири очи, след което направиха изявление пред медиите.

Малко по-късно двамата премиери, придружени от външния министър на България Екатерина Захариева и северна Македония Никола Димитров, положиха венци и цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата "Свети Спас" в Скопие.

Две години след подписването на договора и двете страни имат постижения. Постигнато е общо разбиране за средновековната история, общи чествания на лица като св. Св. Кирил и Методий, св. Климент, Наум и цар Самуил, ускорена работа по железопътния коридор София - Скопие, както и по-интензивни икономически отношения.

Бойко Борисов, министър-председател на Република България: Две години откакто подписахме Договора за добросъседство. Мисля, че през тези две години бяха направени неща, които не можеха да се случат десетилетия по-рано. То се случи с съвместните усилия както на правителството на Гърция, България, така и на Република Северна Македония. Той създаде огромна перспектива за вашата страна по пътя към Европейския съюз и НАТО.

След събитията в Скопие, двамата премиери и двете делегации заминават за Доджран, където по-късно ще открият през деня новия паметник на полковник Константин Каварналиев.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com