Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

AMD отчете своите финансови резултати за 2-ро тримесечие на 2019 г.

01 август 2019 16:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 година, брой четения: 467
AMD-logo

Приходите на компанията са нараснали с 20% спрямо първото тримесечие; брутният марж на печалба се е увеличил до 41%, с 4% повече от същия период на 2018 г.

 

AMD обяви своите финансови резултати за миналото тримесечие. Компанията отчете приходи от 1,53 милиарда щ.долара, оперативни приходи от $59 милиона, нетни приходи от $35 милиона и печалба на дял $0,03. При изчисления на резултатите на не-GAAP основа (GAAP - общоприети принципи на счетоводство ), оперативните приходи са $111 милиона, нетната печалба $92 милиона и печалбата на дял $0,08.

 

Коментар на резултатите за 2-ро тримесечие на 2019 г.

• Приходите от $1,53 милиарда бележат спад от 13% в сравнение със същия период на 2018 г. поради по-ниски приходи от двата основни сегмента. Същевременно приходите са с 20% над 1-вото тримесечие на 2019 г. по същата причина - по-добри продажби в двата основни сегмента.

• Брутният марж е 41% или с 4% по-добър от периода предходната година основно заради увеличените продажби на процесорите Ryzen и EPYC. Спрямо предишното тримесечие брутният марж остава същия.

• Оперативните приходи са $59 милиона спрямо $153 милиона за същия период на 2018 г., и $38 милиона предходното тримесечие. Понижението е този показател спрямо 2018 г. се дължи на по-ниски приходи и по-високи оперативни разходи.

• Нетната печалба е $35 милиона, в сравнение със $116 милиона за периода предходната година и $16 милиона предходното тримесечие.

• Разпределената печалба на дял е $0,03 спрямо $0.11 през предходната година и $0.01 предходното тримесечие.

• Кешът, кешовите еквиваленти и продаваемите ценни книжа на компанията възлизат на $1,1 милиарда в края на 2-рото тримесечие.

 

Обобщение на резултатите по сегменти

• Сегментът Изчислителни и графични продукти отбелязва приходи от $940 милиона, с 13% под резултата за 2-ро трим. на 2018 г., и 13% над този за 1-во трим. на 2019 г. По-ниските приходи в сравнение с предходната година се дължат предимно на по-ниски продажби на графични продукти в дистрибуторския канал, частично компенсирани от продажбите на клиентски процесори и GPU за информационни центрове. Ръстът над 1-вото тримесечие се дължи на по-високи резултати от графичните продукти.

• Средната продажбена цена на клиентски процесори (ASP) е по-висока в сравнение с периода от 2018 г. благодарение на продажбите на чиповете Ryzen. В сравнение с предходното тримесечие този параметър бележи спад поради по-големия микс продажби на мобилни процесори.

• Средната продажбена цена на GPU е по-висока от тази за периода миналата година заради повишени продажби на GPU за информационни центрове. В сравнение с 1-вото тримесечие на 2019 г. ASP бележи лек спад - по-ниски продажби в центровете за данни и по-високи продажби в дистрибуторския канал.

• Сегментът Бизнес, вградени и полу-къстомизирани продукти отбелязва приходи от $591 милиона, което е с 12% по-малко от периода на предходната година и 34% над 1-вото тримесечие на 2019 г. Спадът се дължи на по-ниските продажби на плукъстомизирани продукти, отчасти компенсиран от по-добрите продажби на EPYC чипове. Ръстът спрямо 1-вото тримесечие се дължи на по-високи продажби на полукъстомизирани изделия и на процесори EPYC.

 

Основни постижения на компанията през 2-рото тримесечие на 2019 г.

• AMD пусна клиентски и графични продукти базирани на нови архитектури и 7nm технологичен процес.

◦ CPU ядрото “Zen 2” осигурява около 15% по-голям брой обработени инструкции на такт от оригиналната “Zen” архитектура.

◦ Настолните процесори AMD Ryzen сега са с до 12 ядра и 24 нишки, базирани на “Zen 2” архитектурата.

▪ AMD обяви нов X570 чипсет за AMD Socket AM4- първата платформа готова за PCIe® 4.0.

◦ AMD въведе RDNA архотектура за графични карти и пусна Radeon™ RX 5700 серията графични карти.

• AMD обяви сътрудничество с Cray и Министерството на енергетиката на САЩ за изграждане на най-бързия суперкомпютър в света Frontier с очаквана над 1,5 EXAFLOPS изчислителна мощност.

 

Краткосрочни перспективи

За третото тримесечие на 2019 г. AMD очаква приходи от около $1,8 милиарда, плюс-минус $50 милиона, или около 18% последователен ръст, както и 9% повишение спрямо периода на 2018 г. Растежът се очаква да бъде движен от продажбите на Ryzen, EPYC и Radeon продуктите.

 

За цялата 2019 г. AMD очаква едноцифрен ръст (около 5%) спрямо 2018 г. заради значителното повишение на продажбите на новите Ryzen, EPYC и Radeon процесори, повлиян нгативно обаче и от по-ниските опт очакваните приходи от полу-къстомизирани чипове. Приходите за годината, с изключение на тези от полу-къстомизирани чипове, се очаква да нараснат около 20% в савнение с тези от 2018 г.