Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕС избира кандидата си за директор на МВФ

02 август 2019 15:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 289
...

28-те страни-членки гласуват в петък кандидата на Европейския съюз за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), информира агенция Reuters.

Причината е, че досегашният ръководител на МВФ Кристин Лагард е номинирана от Франция за поста на Марио Драги, управител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер иска общоевропейски кандидат.

Вотът беше отложен, за да може новият кабинет на Борис Джонсън в Лондон да номинира свой представител. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни е спряган в медийни публикации като един от възможните кандидати.

Обсъждат се кандидатурите на министъра на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й колега и сегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену. Още двама са бившият председател на Еврогрупата и ексфинансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и управителят на Централната банка на Финландия Оли Рен.

Единственият кандидат на Източна Европа е българката Кристалина Георгиева. В момента тя е изпълнителен директор в Световната банка.

От ЕС се изисква за един от кандидатите да има гласове на 16 от 28-те членки. Това прави 65% от общото население на Общността.

Източник: Евроком