» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ЕС избира кандидата си за директор на МВФ

02 August 2019 15:02, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 year ago, number of readings: 276
...

28-те страни-членки гласуват в петък кандидата на Европейския съюз за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), информира агенция Reuters.

Причината е, че досегашният ръководител на МВФ Кристин Лагард е номинирана от Франция за поста на Марио Драги, управител на Европейската централна банка (ЕЦБ). Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер иска общоевропейски кандидат.

Вотът беше отложен, за да може новият кабинет на Борис Джонсън в Лондон да номинира свой представител. Гуверньорът на Bank of England Марк Карни е спряган в медийни публикации като един от възможните кандидати.

Обсъждат се кандидатурите на министъра на икономиката и бизнеса на Испания Надя Калвиньо и португалския й колега и сегашен председател на Еврогрупата Мариу Сентену. Още двама са бившият председател на Еврогрупата и ексфинансов министър на Холандия Йерун Дейселблум и управителят на Централната банка на Финландия Оли Рен.

Единственият кандидат на Източна Европа е българката Кристалина Георгиева. В момента тя е изпълнителен директор в Световната банка.

От ЕС се изисква за един от кандидатите да има гласове на 16 от 28-те членки. Това прави 65% от общото население на Общността.

Източник: Евроком