Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Връщат асансьорните техници в училище

05 август 2019 11:43, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 217
Асансьорен техник

Асансьорните техници се връщат в училище наесен след 10-годишно прекъсване и липса на кандидат-гимназисти за тази специалност. Бъдещите специалисти, които ще борят недостига на кадри в сферата, на 15 септември ще прекрачат прага на столичната Професионална гимназия по транспорт и електротехника „Хенри Форд“.

В паралелката „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ вече са записани 10 деца, обясни директорът на гимназията инж. Таньо Стойчев. Желаещите обаче са достатъчни за реализирането на дуалната паралелка, тъй като тя е защитена и може да стартира с 9 ученици. Броят на кандидат-асансьорните техници, обучавани в „Хенри Форд“, може да нарасне. „Записването ще продължи до 10 септември, което означава, че ще има и допълнително приети ученици“, уточни директорът. Както „Монитор“ вече писа, след две години в училището ще бъде изграден и център за обучение с учебен асансьор на който гимназистите ще могат да се упражняват. За специалните предмети, които почват от втория срок на 10-и клас, пък е изградена лаборатория по силова електротехника. В нея са вложени над 20 000 лв., като от модерния кабинет ще могат да се възползват и приетите в паралелката за градския транспорт. „Няма да преподаваме история на съответната дисциплина. При нас всичко е най-модерно, за да може ученикът в реални производствени условия да упражнява това, което трябва да усвои като умения, диагностика на съответната апаратура и уреди“, заяви Стойчев.

Въпреки че кандидати за асансьорни техници вече има и такава паралелка ще бъде сформирана през следващата учебна година в столицата, други 21 няма да бъдат реализирани. След първото класиране бяха закрити 15, а след третото се оказа, че ще бъдат закрити още 6 от които 5 са професионални, обясни шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. Три от несформираните класове са в софийска Гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Недостатъчно са и желаещите за „Експлоатация на електромобилния транспорт“ в Гимназията по транспорт „Макгахан“ и „Поръчка на облекла“ в ПГ по облекло.

Кастрева се надява останалите некласирани в гимназиите в столицата 386 деца да успеят да запълнят свободните 871 места и да няма други закрити паралелки. От справка в сайта на образователния инспекторат става ясно, че единични незаети бройки има и в най-желаните гимназии.

В СМГ и 164-та гимназия са по три, а в 73-то СОУ и ТУЕС – по едно.

Закрити паралелки и свободни места, които надвишават неприетите ученици, има не само в столицата, а в цялата страна. Във Великотърновска област няма да се реализират четири специалности. През учебната 2019 - 2020 г. няма да се обучават младежи в професионалните направления „Спедитор логистик”, която подготвя търговски посредници и агенти за спедиция на товари, както и „Техник приложник” в гимназията по електроника. Закрити са още специалност „Машини и системи с централно процесорно устройство, дуална форма на обучение” в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” и паралелката „Електрически машини и апарати” в ПГ по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов” в Горна Оряховица, в която се подготвят електротехници. В Природоматематическата гимназия и Професионалната гимназия „Ем. Станев” пък всички класове вече са със запълнен капацитет.

Четири паралелки в четири училища се закриват в Русенска област.

Липсват желаещи за оператори в дървообработването и затова в ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ се закрива паралелката в специалността „Производство на тапицирани изделия“. В селскостопанската гимназия в Образцов чифлик няма да стартира паралелка с две направления - ветеринарен техник и контрол и качество на храните и напитките.

В Пиринско поради липса на кандидат-гимназисти на първото класиране бяха закрити 9 класа в 8 училища – 3 обединени, 4 професионални гимназии и една профилирана гимназия. В района незаетите места са 488, като една част от тях са в маломерни специалности. Според шефа на регионалния образователен инспекторат Ивайло Златанов ситуацията в ПГЕЕ – Банско, е притеснителна. Там при прием в две паралелки свободните места са 20. В ПЛТГ „Н. Вапцаров” в курортния град пък в двата класа има записани общо 23-ма ученици, или непопълнените бройки са 29. Златанов обаче обеща, че на този етап няма да се закриват други паралелки.

Източник: Монитор