» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Връщат асансьорните техници в училище

05 August 2019 11:43, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 year ago, number of readings: 218
Асансьорен техник

Асансьорните техници се връщат в училище наесен след 10-годишно прекъсване и липса на кандидат-гимназисти за тази специалност. Бъдещите специалисти, които ще борят недостига на кадри в сферата, на 15 септември ще прекрачат прага на столичната Професионална гимназия по транспорт и електротехника „Хенри Форд“.

В паралелката „Електрообзавеждане на подемна и асансьорна техника“ вече са записани 10 деца, обясни директорът на гимназията инж. Таньо Стойчев. Желаещите обаче са достатъчни за реализирането на дуалната паралелка, тъй като тя е защитена и може да стартира с 9 ученици. Броят на кандидат-асансьорните техници, обучавани в „Хенри Форд“, може да нарасне. „Записването ще продължи до 10 септември, което означава, че ще има и допълнително приети ученици“, уточни директорът. Както „Монитор“ вече писа, след две години в училището ще бъде изграден и център за обучение с учебен асансьор на който гимназистите ще могат да се упражняват. За специалните предмети, които почват от втория срок на 10-и клас, пък е изградена лаборатория по силова електротехника. В нея са вложени над 20 000 лв., като от модерния кабинет ще могат да се възползват и приетите в паралелката за градския транспорт. „Няма да преподаваме история на съответната дисциплина. При нас всичко е най-модерно, за да може ученикът в реални производствени условия да упражнява това, което трябва да усвои като умения, диагностика на съответната апаратура и уреди“, заяви Стойчев.

Въпреки че кандидати за асансьорни техници вече има и такава паралелка ще бъде сформирана през следващата учебна година в столицата, други 21 няма да бъдат реализирани. След първото класиране бяха закрити 15, а след третото се оказа, че ще бъдат закрити още 6 от които 5 са професионални, обясни шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. Три от несформираните класове са в софийска Гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Недостатъчно са и желаещите за „Експлоатация на електромобилния транспорт“ в Гимназията по транспорт „Макгахан“ и „Поръчка на облекла“ в ПГ по облекло.

Кастрева се надява останалите некласирани в гимназиите в столицата 386 деца да успеят да запълнят свободните 871 места и да няма други закрити паралелки. От справка в сайта на образователния инспекторат става ясно, че единични незаети бройки има и в най-желаните гимназии.

В СМГ и 164-та гимназия са по три, а в 73-то СОУ и ТУЕС – по едно.

Закрити паралелки и свободни места, които надвишават неприетите ученици, има не само в столицата, а в цялата страна. Във Великотърновска област няма да се реализират четири специалности. През учебната 2019 - 2020 г. няма да се обучават младежи в професионалните направления „Спедитор логистик”, която подготвя търговски посредници и агенти за спедиция на товари, както и „Техник приложник” в гимназията по електроника. Закрити са още специалност „Машини и системи с централно процесорно устройство, дуална форма на обучение” в Професионалната техническа гимназия „Васил Левски” и паралелката „Електрически машини и апарати” в ПГ по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов” в Горна Оряховица, в която се подготвят електротехници. В Природоматематическата гимназия и Професионалната гимназия „Ем. Станев” пък всички класове вече са със запълнен капацитет.

Четири паралелки в четири училища се закриват в Русенска област.

Липсват желаещи за оператори в дървообработването и затова в ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ се закрива паралелката в специалността „Производство на тапицирани изделия“. В селскостопанската гимназия в Образцов чифлик няма да стартира паралелка с две направления - ветеринарен техник и контрол и качество на храните и напитките.

В Пиринско поради липса на кандидат-гимназисти на първото класиране бяха закрити 9 класа в 8 училища – 3 обединени, 4 професионални гимназии и една профилирана гимназия. В района незаетите места са 488, като една част от тях са в маломерни специалности. Според шефа на регионалния образователен инспекторат Ивайло Златанов ситуацията в ПГЕЕ – Банско, е притеснителна. Там при прием в две паралелки свободните места са 20. В ПЛТГ „Н. Вапцаров” в курортния град пък в двата класа има записани общо 23-ма ученици, или непопълнените бройки са 29. Златанов обаче обеща, че на този етап няма да се закриват други паралелки.

Източник: Монитор