Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Петър Илиев: Има сериозен интерес към проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“

05 август 2019 17:02, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 301
Реактор

"Има силен интерес към проекта за изграждане на АЕЦ" Белене ". Очаква се кандидатите да подадат оферти до средата на месеца", каза бившият изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев.

"Очакват се сериозни оферти от Китай и Русия. Това са най-големите кандидати. Не мога да кажа нищо за САЩ, те все още се оглеждат. От неформалните си разговори съм наясно, че те имат голямо желание", обясни Илиев.

По отношение на намерението на "General Electric" да участва в надпреварата за втората АЕЦ в България, Илиев предполага, че те ще "играят" заедно с руския "Росатом".

"В момента, доколкото знам, се водят засилени преговори в рамките на консорциумите, защото дори Росатом, дори китайците, не са в състояние на собствено положение и знаете, че условията на конкуренцията са да има Росатом" оборудване “, припомни Илиев, цитиран от БГНЕС.

Бившият директор припомни твърдението си, че България се нуждае от този завод - особено предвид настоящото състояние на цените на електроенергията в Европа. Илиев е категоричен, че цената на електроенергията от АЕЦ „Белене“ със сигурност няма да бъде 3-4 пъти по-висока, тъй като се твърди отдавна.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ „Белене“ стартира на 22 май. Българската страна ще участва в проектната компания, експлоатираща АЕЦ „Белене“ с натурален принос на активите, включително лицензирания обект, налично оборудване, издадени решения, разрешителни, лицензи и други документи, свързани с проекта. Процедурата определя редица условия за максимална защита на имуществените интереси на българската страна.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена така, че други инвеститори с миноритарен дял могат да участват в строителството.

В конкурса за строителство ще участват и бизнес компании или физически лица, които възнамеряват да сключват дългосрочни договори за закупуване на енергия.

Обвързващите условия на конкуренцията посочват, че кандидатът инвеститор ще бъде задължен да използва произведеното оборудване, да използва всички издадени лицензии, да не променя по никакъв начин дизайна на оборудването, да се придържа към одобрения проект на Европейската комисия през 2007 г. ,

Най-високата оценка ще получи инвеститорът, предложил участие на над 30% български компании. Всеки кандидат, който предложи по-висок дял, също ще има по-висока оценка следващия път, когато участва в конкурса, обясни Петкова.

По отношение на стойността на проекта строителството не трябва да надвишава 10 милиарда евро, според изчисленията на БАН и консултанта HSBC. Максимален период на изпълнение до 10 години.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg