Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Теснолинейката Септември-Добринище няма да се закрива

09 август 2019 15:13, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 6 месеца, брой четения: 104
Теснолинейка

Национална компания „ БДЖ“ работи в посока за развитие и популяризиране на уникалната по рода си теснопътна линия Септември-Добринище и в никакъв случай не е имало намерения теснолинейката да бъде закрита.

Това уведомиха от БДЖ във връзка с появили се опасения в общественото пространство за закриване на линията. Моментните затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни са предизвикани от възникнали аварийни необходимости за ремонти по локомотивите.

Тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка.Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите.

По тази причина се забавя процеса по извършване на ремонти на три локомотива.За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище.

Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси. Преди дни от компанията информираха, че 4 от общо 8 влака по теснолинейката по линията няма да бъдат в движение. Пътническите влакове № 16105 заминаващ по разписание 12:25 часа и №16108 по направление Добринище – Септември, заминаващ по разписание 17:50 часа се отменят по технически причини.

Пътниците ще бъдат превозени с автобуси. Според запознати най-голям е проблемът за жителите на района около гара Цветино, които нямат друг превоз. До селата им няма асфалт, няма пътна мрежа. Ежедневно с влака оттам до Велинград слизат десетки хора, за да посещават болницата, пазара, магазини, институции, банки, за да идат на работа и др. Когато няма влак, автобусите не пътуват до гара Цветино заради риска от счупване по тежкия терен.

Източник: novinite.bg
Снимка: Интернет