» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

България и ЕС със съвместно финансиране за изграждане на участък от магистрала "Струма"

09 August 2019 21:56, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 year ago, number of readings: 278
Магистрала

Българското правителство обеща почти 380 милиона евро за финансиране на изграждането на 23,6 км участък от магистрала "Струма" между Кресна и Крупник в югозападната част на страната, съобщава khl.

Магистралата, която след завършване ще се простира до 173 км, също се финансира частично от Европейския съюз (ЕС), като част от нейната стратегия за транспортна инфраструктура за 2014 - 2020 г. и в крайна сметка ще стане част от общоевропейския транспортен коридор IV.

Споразумението за финансиране на ЕС предвижда строителството на пътя да приключи до 2023 г .; имайки това предвид, проектът беше разделен на два лота.

През август 2018 г. от Агенцията за пътна инфраструктура на страната (АПИ) бяха открити търгове за двата обособени позиции (единият на стойност приблизително 227 милиона евро, а другият на приблизително 220 милиона евро).

В изявление правителството заяви, че част от финансирането му ще отиде и за рехабилитация на 18 км от съществуващия Е79, който ще стане част от магистралата, свързваща столицата София с Кулата, която седи на гръцката граница.

От АПИ заявиха, че са получени общо 22 оферти, но победителите тепърва ще бъдат обявени.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com