Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предупреждение за екобомба от Крушаре, "задният двор" в Пазарджишко е почти прочистен

12 август 2019 14:59, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 339
Протест на свиневъди край Сливен

Протестиращите край сливенското село Крушаре предупредиха в отворено писмо за опасност от "екологични бомби", заради изхвърлянето на животински отпадъци. Писмото е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, министрите на земеделието и екологията - Десислава Танева и Нено Димов, и до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и е във връзка с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

"За нас е изключително тревожен фактът, че се разкрива вече четвърта екологична бомба, в резултат на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар."превантивно" клане на прасета, пише в писмото, цитирано от БТА. Пред Вас това се представя като инцидентни, единични случаи, но ние Ви уверяваме, че това е практика, в резултат от заповедта за самостоятелно избиване на тези домашни животни и пълната липса на регламент и контрол над извършването на тази дейност." Според авторите на писмото, по този начин чумата се разпространява допълнително в цялата страна, като изказват подозрение и за икономически интереси, свързани с дърводобива. Те настояват за публичен отговор на въпроса как ще бъдат компенсиране финансово стопаните.

В отвореното писмо местните хора питат още защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на АЧС, предаде и БНР. В декларацията се посочва, че камионите и дървосекачите, които работят в гората, също могат да допринесат за разнасяне на заразата. За да не бъде издадена заповед за спиране на сечта във времето, в което се налагат превантивни мерки, протестиращите подозират "икономически интереси в този сектор".

 

В Пазарджишко умъртвяването е на финала

В Пазарджишка област повече от 90 процента от домашно отглежаните прасета в стопанства тип "заден двор" са умъртвени доброволно в определения срок до 11 август. Това съобщи заместник- областният управител Йордан Кожухаров след днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Той уточни, че в областта няма регистриран случай на АЧС.

От утре, 13 август, започват проверки в 77 населени места, попадащи в карантинната 20-километрова зона, за да се установи дали стопаните изпълняват всички мерки срещу разпространението на заболяването. Според списъците, предоставени от кметовете, 1800 прасета са били отглеждани в тип "заден двор". До 26 август те трябва да бъдат проверени и данните да бъдат изпратени в София, за да могат стопаните да получат по 300 лева за дезинфекция.

По думите на Кожухаров, хората са разбрали и приели, че това е начинът за справяне със ситуацията и спиране на разпространението на заболяването.

Директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов посочи, че се предприемат засилени проверки на преминаващите хора и автомобили през границата на областите Пазарджик и Смолян. Той добави, че в горския фонд се поставят селективни капани за диви прасета. Дирекцията е издала индивидуални разрешения за отстрел на диви прасета в районите на Панагюрище и Велинград. Месото от отстреляните екземпляри е изпратено за анализ.

Източник: dir.bg
Снимка: БТА