» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Борисов и Медведев обсъждат АЕЦ "Белене" и нашето сътрудничество

12 August 2019 16:46, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 1 year ago, number of readings: 331
Москва

АЕЦ "Белене" и българското сътрудничество в два морета обсъдиха български и руски министър-председатели на среща. Двамата се срещнаха по време на първия Каспийски икономически форум в Туркменистан.

Темата на разговора между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев беше възможността за реализиране на проекта за АЕЦ, но при условията, определени от българска страна, съобщиха от Министерския съвет. Заявления за участие в тази процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта се приемат до 19 август. Според премиера Борисов ще има нужда от генериране на капацитет в региона за производство на чиста електроенергия на достъпни цени, като се вземат предвид все по-амбициозните цели за намаляване на емисиите във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене“ може да стане точно такъв източник на електроенергия за региона, според Борисов.

Възможностите, предлагани на Русия и България, трябва да бъдат обсъдени, ако потенциалът на черноморските и каспийските региони се комбинира, предложи Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Вашето посещение тук в Каспийския регион доказва това, което говорихме с вас днес, че можем да се опитаме да съгласуваме както черноморското измерение, така и каспийското измерение, особено ако то носи дивиденти за страните и народите в нашите страни", каза руснакът.

Премиерът Борисов отбеляза, че регионът "има огромни възможности", а България, разположена от другата страна на Черно море, е "един вид порта към европейския континент".

Черно море "трябва да остане море на мир, търговия, туризъм, транспортни връзки", осигурени от фериботи, яхти и газопроводи, подчерта Бойко Борисов, цитиран от ТАСС

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com