Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България се надява на инвестиции от японски автомобилен производител

13 август 2019 16:50, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 74
Бойко Борисов

България се надява японски автомобилен производител да инвестира в него. Инвестициите на Япония в България бяха в центъра на разговорите между премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и първия японски дипломат Таро Коно.

Японският външен министър посещава България по покана на вицепремиера Захариева. Това е първото посещение на това ниво от 12 години насам.

Икономическото сътрудничество, Западните Балкани, общи ценности и подкрепа за политиката на Япония спрямо Северна Корея и Южнокитайско море - това са основните теми на дискусията между Таро Коно и Екатерина Захариева. Отчита се 40% увеличение на стокообмена, след като Шинцо Абе стана първият японски премиер, посетил България миналата година. Сега България се надява на още повече инвестиции:

„Много се надяваме скоро да видим производител на автомобили, а не само авточасти от Япония в България“, каза Екатерина Захариева.

От своя страна японският външен министър Таро Коно заяви, че проявява особен интерес към българския ИТ сектор.

"Япония се нуждае от висококвалифицирани ИТ инженери и България е силна в този сектор."

Япония развива инициативата за сътрудничество в Западните Балкани от миналата година, а България е основен фактор за стабилността на региона, каза Таро Коно. България и Япония разработват два съвместни проекта за страните от Западните Балкани - за управление на риска от бедствия и за насърчаване на малки и средни предприятия.

Японският външен министър обсъжда подкрепата в политиката за разоръжаване на Северна Корея и пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и свободата на навигация в Южен Китай и Черно море.

Япония покани премиера Бойко Борисов да посети Токио до края на годината или в началото на 2020 година.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg