Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Членовете на ЕП ще изслушат следващият председател на ЕЦБ Кристин Лагард

04 септември 2019 14:10, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 5 месеца, брой четения: 95
Кристин Лагард беше номинирана от лидерите на ЕС, за да замени напускащия президент на ЕЦБ Марио Драги от 1 ноември

Кандидатът за президент на Европейската централна банка Кристин Лагард идва в парламента на 4 септември, за да отговори на въпросите на евродепутатите преди пленарно гласуване за нейната кандидатура.

Срещата в сряда ще позволи на членовете на комисията по икономически и парични въпроси на Парламента да преценят кандидата и да направят препоръка дали тя трябва да получи одобрението на Парламента.

Изслушването ще започне в 10.30 ч. CET и може да се гледа на живо на уебсайта на Парламента. Комитетът по икономически и парични въпроси ще гласува препоръката им в сряда следобед, докато парламентът като цяло се очаква да гласува по въпроса по време на сесията на 16-19 септември.

Кристин Лагард беше номинирана през юли от лидерите на ЕС, за да замени напускащия президент на ЕЦБ Марио Драги от 1 ноември. Тя е управляващ директор на Международния валутен фонд от 2011 г. Преди това е заемала няколко министерски постове във Франция, включително тази на министъра на икономиката, финансите и индустрията.

Председателите на ЕЦБ се назначават за срок от осем години от държавни или правителствени ръководители на ЕС, но предварително трябва да се консултират с Парламента. Становището на Парламента не е обвързващо за Европейския съвет, но като демократично избран орган на ЕС неговото мнение носи известна тежест за легитимността на кандидата.

Ако Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена, която оглави ЕЦБ. Депутатите призовават повече жени на високопоставени длъжности по икономически и парични въпроси.

 

Парламентът и ЕЦБ

Основен принцип в работата на Европейската централна банка е политическата й независимост, което означава, че тя следва да бъде свободна да преследва целта си да поддържа ценова стабилност, без да е подложена на политически натиск.

Въпреки това, в интерес на демократичната отчетност, президентът на Европейската централна банка присъства на тримесечни изслушвания в парламентарната комисия по икономически и парични въпроси, известна като "паричен диалог", за да обясни паричната политика и решенията на банката пред избраните представители на европейци.

Президентът на ЕЦБ представя и годишния доклад на банката на заседание на Парламента и отговаря писмено на писмени въпроси, поставени от евродепутатите.