Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Анимацията „Физиката на скръбта“ на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто

05 септември 2019 13:22, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 9 месеца, брой четения: 264
Теодор Ушев

Доналд Съдърланд и синът му Джоузеф Съдърланд са официалните гости на първата екранизация.

Най-новият анимационен филм на българския режисьор и художник с международна слава „Физиката на скръбта“ Теодор Ушев ще има първата си прожекция на 7 септември в един от най-престижните филмови фестивали в Торонто, Канада - TIFF днес. Официални гости, които потвърдиха присъствието на световната премиера на филма, включват Доналд Съдърланд и синът му Джоузеф Съдърланд, актьорите, които озвучиха английската версия на филма.

27-минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев до момента. Аниматорът работи над него през последните 8 години, а междувременно филмът му „Сляпата Вайша“ му спечели номинация за „Оскар“, както и различни независими проекти във филмовите и визуалните изкуства. Той адаптира анимацията в много личен, макар и не биографичен прочит на едноименния роман на Георги Господинов, „Физика на скръбта“. За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филмова биография, а филм - лабиринт, капсула от време, в която се събират предмети, събития, спомени, мелодии. Филм за носталгия, пропилени шансове и неосъществени мечти на цяло поколение, измерени чрез лична история.

Комплиментът на филма е доверието на звезден актьорски състав, който се включва в него с задкулисен глас. Гласовете на Джоузеф Съдърланд и неговия световноизвестен баща, холивудския актьор Доналд Съдърланд, озвучиха английската версия на филма, докато популярният канадски режисьор Ксавиер Долан и баща му Мануел Тадрос изразиха френския. Анимацията се разпространява официално на френски и английски.

Още преди официалната премиера на филма той вече предизвика вниманието на професионалистите и техниката, използвана за направата му. „Физика на скръбта“ е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика, древна техника на рисуване от времето на египетските фараони.

Филмът е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада (NFB) и телевизионния канал за култура и изкуство на ARTE. Веднага след световната си премиера в Торонто, той започва фестивалния си живот на различни международни фестивали с прожекции по целия свят.

До края на годината „Физика на скръбта“ вече е в селекцията на престижни кинофоруми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com