» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Анимацията „Физиката на скръбта“ на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто

05 September 2019 13:22, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 9 months ago, number of readings: 261
Теодор Ушев

Доналд Съдърланд и синът му Джоузеф Съдърланд са официалните гости на първата екранизация.

Най-новият анимационен филм на българския режисьор и художник с международна слава „Физиката на скръбта“ Теодор Ушев ще има първата си прожекция на 7 септември в един от най-престижните филмови фестивали в Торонто, Канада - TIFF днес. Официални гости, които потвърдиха присъствието на световната премиера на филма, включват Доналд Съдърланд и синът му Джоузеф Съдърланд, актьорите, които озвучиха английската версия на филма.

27-минутната анимация е най-амбициозният проект в кариерата на Теодор Ушев до момента. Аниматорът работи над него през последните 8 години, а междувременно филмът му „Сляпата Вайша“ му спечели номинация за „Оскар“, както и различни независими проекти във филмовите и визуалните изкуства. Той адаптира анимацията в много личен, макар и не биографичен прочит на едноименния роман на Георги Господинов, „Физика на скръбта“. За сценария на филма си Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филмова биография, а филм - лабиринт, капсула от време, в която се събират предмети, събития, спомени, мелодии. Филм за носталгия, пропилени шансове и неосъществени мечти на цяло поколение, измерени чрез лична история.

Комплиментът на филма е доверието на звезден актьорски състав, който се включва в него с задкулисен глас. Гласовете на Джоузеф Съдърланд и неговия световноизвестен баща, холивудския актьор Доналд Съдърланд, озвучиха английската версия на филма, докато популярният канадски режисьор Ксавиер Долан и баща му Мануел Тадрос изразиха френския. Анимацията се разпространява официално на френски и английски.

Още преди официалната премиера на филма той вече предизвика вниманието на професионалистите и техниката, използвана за направата му. „Физика на скръбта“ е първият анимационен филм в света, създаден с енкаустика, древна техника на рисуване от времето на египетските фараони.

Филмът е канадско-френска продукция на Националния филмов борд на Канада (NFB) и телевизионния канал за култура и изкуство на ARTE. Веднага след световната си премиера в Торонто, той започва фестивалния си живот на различни международни фестивали с прожекции по целия свят.

До края на годината „Физика на скръбта“ вече е в селекцията на престижни кинофоруми в Отава, Ванкувър, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сеул, Барселона, Валядолид, Токио, Лайпциг и др.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com