Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Наградата на Сахаров през 2018 отива при Олег Сенцов

15 септември 2019 10:50, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 9 месеца, брой четения: 244
Олег Сенцов © Сергей Венявски /Getty Images

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов беше носител на наградата на Европейския парламент Сахаров за свободата на Thougth през 2018 г. Церемонията по награждаването се проведе в Страсбург на 12 декември 2018 г.

На 25 октомври Сенцов беше избран от кратък списък от трима от лидерите на политическите групи на Парламента.

Обявявайки лауреата, президентът на Парламента Антонио Таяни заяви: „С неговата смелост и решителност, поставяйки живота си в опасност, режисьорът Олег Сенцов се превърна в символ на борбата за освобождаване на политически затворници, държани в Русия и по целия свят.

"Като му присъжда наградата" Сахаров ", Европейският парламент изразява своята солидарност с него и неговата кауза. Молим той да бъде освободен незабавно. Борбата му напомня, че наш дълг е да защитаваме правата на човека навсякъде по света и при всякакви обстоятелства . "

 

За Олег Сенцов

Сенцов е украински филмов режисьор, осъден на 20 години затвор за „заговор на терористични актове“ срещу руското правило „фактически“ в Крим. Amnesty International определи съдебния процес като "несправедлив процес пред военен съд".

Той се превърна в символ на приблизително 70-те украински граждани, незаконно арестувани и осъдени с дълги затворнически присъди от руските окупационни сили в полуостров Крим.

Сенцов бе в гладна стачка от средата на май до 6 октомври, когато го прекрати заради заплахата да бъде нахранен принудително.

Той беше освободен от затвора на 7 септември 2019 г. като част от обмен на затворници между Русия и Украйна.

Дейвид Сасоли, председателят на Европейския парламент, приветства освобождаването му: „С облекчение и дълбока радост научих днес за освобождаването на украинския режисьор Олег Сенцов. Поздравявам го като човек на смелост и решителност, който устоя на несправедливостта с достойнство и отстоява демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. "

 

Церемония по награждаване

Наградата, състояща се от сертификат и 50 000 евро, беше връчена по време на церемония в парламента в Страсбург на 12 декември 2018 г.

 

Финалистите

Сенцов бе сред трима финалисти за наградата „Сахаров 2018“. Научете повече за останалите финалисти - НПО, защитаващи правата на човека и спасявайки живота на мигранти през Средиземно море, и Насер Зефзафи, лидерът на Хирак, масово протестно движение в района на Риф в Мароко - в тази статия.

 

 

Те бяха поканени и на церемонията по награждаването на декември.

 

Повече за наградата „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, наречена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда всяка година от 1988 г. на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тази година се навършват 30 години от наградата.

Миналата година наградата беше присъдена на Демократичната опозиция във Венецуела.