Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва седмицата на Нобеловите награди

07 октомври 2019 14:58, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 8 месеца, брой четения: 131
Нобел

С обявяването на носителя на Нобелова награда по медицина започва необичайният сезон на 2019 г., в който също ще бъдат наградени двама получатели на литература и по време на спекулациите, че Грета Тунберг може да грабне наградата за мир.

Първата награда вече е обявена.

Нобеловата награда за физиология или медицина 2019 г. беше присъдена съвместно на Уилям Г. Каелин-младши, сър Питър Дж. Ратклиф и Грег Л. Семенца „за техните открития за това как клетките усещат и се адаптират към наличността на кислород“.

То ще бъде последвано от награди за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и икономика в понеделник, 14 октомври.

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в Осло в петък, 11 октомври, като подрастващата антиклиматична активистка Грета Тунберг се смята за един от фаворитите във водещите букмейкърски сайтове. Ръководителят на Института за мирни изследвания в Осло Хенрик Урдал обаче заяви за АФП, че е "изключително невероятно" 16-годишната активистка да спечели, добавяйки, че възрастта й може да работи срещу нея. Най-младият лауреат на Нобеловата награда за мир е Малала Юсафзай, която беше удостоена през 2014 г. на 17-годишна възраст.

Един от най-вероятните претенденти за Нобеловата награда за мир е премиерът на Етиопия Абий Ахмед, който има мирна сделка с Еритрея. Възможно е също така да се даде наградата на неправителствена организация като „Репортери без граници“.

Паричната стойност на всяка награда е 1 милион шведски крони (833 000 евро).

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com