Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да увеличим зелените инвестиции в ЕС

10 октомври 2019 13:52, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 година, брой четения: 241
ЕС има желание да стимулира екологични проекти

Преминаването към икономика с по-малко замърсяване изисква значителни инвестиции. ЕС иска да привлече повече частни пари, тъй като публичните средства са недостатъчни.

 

Инвестиции в ЕС

ЕС се нуждае от около 180 милиарда евро на година допълнителни инвестиции в енергийна ефективност и възобновяема енергия за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2030 г. Още повече са необходими за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г.

Някои инвестиции в проекти за климата и околната среда идват от бюджета на ЕС. Например около 20% от бюджета за 2019 г. от 165,8 милиарда евро е свързан с справяне с климатичните промени. Европейският парламент иска да увеличи този дял от бюджета до 30%.

 

Как ЕС привлича частни зелени инвестиции?

Публичните пари не са достатъчни за необходимата зелена инвестиция, поради което ЕС работи за привличане на частни инвестиции. Милиардите вече са мобилизирани чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции и заеми на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), а делът на средствата, предназначени за климатични проекти, се очаква да се увеличи.

Ролята на ЕИБ във финансирането на благоприятни за климата проекти се увеличи. В речта си в парламента през юли Урсула фон дер Лейен, бъдещата председателка на Европейската комисия, заяви, че ще предложи да го увеличи допълнително, като превърне части от ЕИБ в климатичната банка на Европа. Как да привлечем ЕИБ повече в екологичните проекти, обсъдиха членовете на ЕП в сряда, 9 октомври.

Парламентът и Съветът също обсъждат нови правила за устойчиви инвестиции, които биха послужили като ръководство за инвеститорите, бизнеса и политиците относно това какви икономически дейности и инвестиции трябва да се считат за екологични.