Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България е на 77-о място по корупция в света

10 октомври 2019 13:58, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 8 месеца, брой четения: 173
Пари

България е на 77-о място по корупция в света, сочи доклад на Австралийския национален университет. Проучването сравнява корупцията по държави и ще бъде представено на Търговско-промишлената палата на Съюза на данъкоплатците в България.

Индексът, който класира 180 държави и територии според техните възприемани нива на корупция в публичния сектор според експерти и бизнесмени, използва мащаб от 0 до 100, където 0 е силно корумпиран и 100 е много чист. Повече от две трети страни имат оценка под 50 за CPI за тази година, като средният резултат е едва 43.

Той разкрива, че продължаващият неуспех на повечето държави да контролират значително корупцията допринася за криза в демокрацията по целия свят. Въпреки че има изключения, данните показват, че въпреки известен напредък, повечето страни не успяват да направят сериозни посегателства срещу корупцията.

През последните седем години само 20 държави значително подобриха оценките си за CPI, включително Естония, Сенегал, Гвиана и Кот Д'Ивоар.

Начело в класацията са най-слабо корумпираните държави - Дания и Нова Зеландия с резултати съответно 88 и 87. Най-долните страни са Сомалия, Сирия и Южен Судан с резултати съответно 10, 13 и 13.

Също толкова тревожно, 16 държави намалиха значително своите резултати, включително Австралия, Чили, Малта, Унгария и Турция.

Водещите страни са Дания и Нова Зеландия с резултати съответно 88 и 87. Най-долните страни са Сомалия, Сирия и Южен Судан с резултати съответно 10, 13 и 13.

Данните се публикуват на уебсайта на Transparency International.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com