Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бюджетът на еврозоната ще бъде приблизително 17 милиарда евро

10 октомври 2019 14:14, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 197
Еврозона

Европейските финансови министри се споразумяха за подробностите за сравнително малък бюджет за инвестиции и реформи в еврозоната, който ще започне да действа през 2021 г.

Очаква се бюджетът на еврозоната, известен като Бюджетен инструмент за конвергенция и конкурентоспособност (BICC), да бъде финализиран през следващата година и да започне да функционира през 2021 г., заяви президентът на Еврогрупата Марио Centeno в четвъртък.

"Имаме нов стълб в подкрепа на еврото", каза Centeno на пресконференция. след среща с висшите банкови надзорни органи в еврозоната.

Бюджетът на еврозоната ще бъде около 17 милиарда евро. Това е в съответствие с дела на държавите-членки на еврозоната от 25 милиарда евро, предложени от Европейската комисия за подкрепа на реформите в ЕС.

Правителствата на еврозоната също се споразумяха, че могат да увеличат този размер на бюджета чрез междуправителствено споразумение, като подробностите трябва да бъдат изяснени преди началото на новия дългосрочен бюджетен период за Европейския съюз от 2021 г.

Страните ще получат обратно под формата на финансиране от бюджета най-малко 70 процента от това, което плащат. Те ще съфинансират прогнозираното финансиране от бюджета в 25 процента, съобщи KFGO.

Еврогрупата се съгласи 80% от парите от бюджета да бъдат разпределени, като се използват два критерия - население и обратен БВП на глава от населението, докато останалите 20% могат да бъдат използвани за отговор на специфични предизвикателства на държава-членка, като например пакети за подкрепа на реформи и инвестиции, които са особено амбициозни.

Размерът на средствата, предоставени от самите правителства за бюджета на еврозоната, ще бъде в състояние наполовина при трудни икономически обстоятелства, определени от бюджетните правила за целия ЕС.

На пресконференция шефът на Еврогрупата Марио Сентено, който е и финансов министър на Португалия, също отбеляза възникващите икономически рискове, най-вече свързани с Brexit, и подчерта, че фискалните правителствени политики не трябва да се затягат, ако има допълнителен икономически спад.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com