Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Подписват се споразумения за финансиране на газовата връзка България - Гърция

10 октомври 2019 14:55, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 7 месеца, брой четения: 133
Газопровод

В София са подписани няколко споразумения за газовата връзка между България и Гърция. Договорите бяха подписани от ресорните министри на двете страни - Теменужка Петкова, Константинос Хацидакис, акционери, Европейската инвестиционна банка и БЕХ.

Двамата министри подписаха и допълнително споразумение за данъчен режим за газопровода за 25 години.

След подписването гръцкият министър Константинос Хацидакис заяви, че е особено развълнуван от подписването на документите за 10-годишен проект. Различни фактори са повлияли толкова на забавяне на времето за строителство. Министърът увери, че тръбата ще бъде завършена след 30 месеца.

По време на двустранните преговори министрите обсъдиха и развитието на електропровода между съседната страна и Марица Изток.

От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че проектът ще промени изцяло облика на газовия пазар в целия регион. "Проектът е необратим, финансирането е гарантирано", каза Петкова и обеща, че строителството ще се ускори и търговската експлоатация ще започне в края на 2020 г.

Газопроводът ще свърже гръцката национална газопреносна система в района на Комотини с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора. Общата дължина се планира да бъде 182 км, а проектният капацитет до 3 милиарда кубически метра годишно в посока Гърция-България.

В зависимост от интереса на пазара за използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 милиарда кубически метра.

Изграждането на тръбата се реализира от съвместното дружество ICGI с акционери BEH (50%) и IGI Poseidon (50%). IGI Poseidon е регистрирана в Гърция компания с акционери в гръцката публична газова корпорация DEPA (50%) и италианската Edison (50%).

Стартът на проекта започна с подписването на междуправителствен договор през 2009 г. Проектът беше обявен за проект с национално значение.

Финансирането в размер на 149 милиона евро беше осигурено от българската страна с подкрепата на Европейската комисия.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com