Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Спортните клубове страдат, от всички областни центрове Сливен отделя най-малко пари за спорт

12 октомври 2019 16:32, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Платено съобщение; Излъчване: Сливен НЕТ преди около 1 месец, брой четения: 1079
Кольо Милев и Деян Дечев

Спортните клубове в Сливен са доведени дотам, че да се борят за оцеляване, а ние искаме от тях да се борят за спортни постижения. Как да стане това? Средствата, които отделя общината са крайно недостатъчни, ученическите и спортните игри в общината западат, условията в залите не са добри, няма пари за медицински прегледи, родителите са принудени да дофинансират клубовете, в които тренират децата им, като плащат пътувания и екипи. Нямаме многофункционална зала за големи състезания и не може приоритетите за спорта да се изчерпват само със скално катерене, алпинизъм и топлоизолацията на една зала. Това са част от проблемите, които бяха обсъждани по време на срещата на представителите на спортните клубове в Сливен с кандидата за кмет ген. Кольо Милев и кандидатите за съветници Деян Дечев, Стефан Щилиянов, Стефка Шевкенова и Иван Фарашев .

„Общинската наредба, която определя финансирането на спорта в общината е рестриктивна и трябва да се промени още до края на тази година. Нашата цел е клубовете да постигат резултати, а това може да стане с увеличаването на парите за спорт, с механизми за допълнително стимулиране на онези клубове, които постигат резултати, с ангажимент комуналните разходи на спортната база също да са грижа на общината, да се отпускат пари и за прегледи и за насърчаване на ученическия спорт“, посочи Милев.

В следващия мандат БСП ще предложи три пъти да се увеличат средствата за спорт. „От всички областни центрове Сливен отделя най-малко пари за спорт – едва 0,2% от бюджета на общината отиват за развитие на тази дейност. В продължение на три години от 2016 г. се отпускаха по 200 000 лева, а последната година се гласуваха още 50 000 лева. Това е крайно недостатъчно и резултатите се виждат. Следващата година е олимпийиска и състезатели като Радослава Мавродиева, Ивайло Иванов, Кристиян Димитров, Божидар Андреев, Даниела Пандова, Момчил Караилиев имат потенциал да вземат квоти за участие в игрите в Токио. За тях трябва да има средства за подготовка и да се мисли отсега“ коментира кандидатът за общински съветник Деян Дечев.

На срещата в зала „Май“ в петък присъстваха спортни деятели от Сливен, представители на АСК „Бокс“ АСК „Спорт Сливен“, АСК „Булсим Сливен“, Клуб по спортни танци, Областния клуб „Спорт за учащи“, треньори и учители от Сливен, които поставиха много проблеми.

В двора на V-то училище има много дупки, в 11- то ОУ има 200-метрова писта в окаяно състояние, която плаче за настилка.

„С финансирането да се мотивиря самите клубове да постигат резултати, не родителите да покриват разходите за транспорт и екипи. Няма желание за смислено финансиране на спротните клубове. Сливенски кадри трупат медали и постижения като се състезават за отбори извън града. Дали сме състезатели наа баскетболния клуб в Монтана и се чудя с какво Монтана са по – добри от нас?“ попита Диан Баев.

Според Красимир Кръстев – общински съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта трябва да се увеличат парите за ученически игри заради важната превантивна роля, която има спортът. По думите му общинската комисия за децата, младежта и спрота има глас само за едва 20% от средствата за спорт, които отделя община Сливен.

„Ние си мъчим спортистите. Поне един ъгъл да ни бяха отделили да нахвърляме едни възглавници, а не да тренираме по дворовете“, смята и Щилиян Кабранов, който повече от 35 години тренира младите надежди по бокс в Града на Стоте войводи.

„Клубът по лека атлетика имат проблеми и са поискали поставянето на една оградна мрежа, но дори и това не е е направено, коментира и Стефан Щилиянов от листата на БСП.

„Не може община като Сливен да няма многофункционална спортна зала за състезания и големи събития. Сливен е дал световни и олимпийски шампиони, а съществуващите зали стават само за тренировки, но не и за големи състезания. Важно е общината да подкрепя и традиционните си спортове като колоездене, бокс, борба, волейбол, баскетбол, футбол, лека атлетика, джудо, самбо, спортни танци, вдигане на тежести, мотокрос, за който има и най-хубавата писта на „Бършен“. Аматьорският футбол също не се развива добре. Имаме само 5 отбора, а поне 11 могат да се включат и да се правят добри първенства с участието на Ковачите, Бяла, Градско, Желю войвода, Самуилово и Тополчане“, смята Милев.

Предизборен щаб на БСП
Купуването и продаването на гласове е престъпление

Снимки

Кольо Милев.....................................