Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Сливен отбеляза Международния ден на белия бастун

15 октомври 2019 17:17,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 636
Зам.областният управител Д.Петкова връчи поздравителен адрес от областния управител Ч.Божурски на директорката на центъра П.Димова

Потребителите и екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Сливен отбелязаха Международния ден на белия бастун. Вратите на центъра бяха отворени за гости и приятели. Сред съмишлениците на ЦСРИ е и областната администрация. Зам.областният управител Димитринка Петкова посети центъра и поднесе поздравителен адрес от областния управител Чавдар Божурски. „Международният ден на белия бастун се отбелязва вече 49 години по света. В календара е отделена специална дата за хората със сензорни проблеми, за да напомнят за нуждата си от разбиране и съпричастност и да заявят желанието си да живеят живота на достойни граждани, с умения и компетенции в различни сфери”, се казва в поздравителния адрес.

 

„За нас този ден е празник, защото имаме възможност да покажем новата сграда на центъра и дейността, която развиваме тук. Белият бастун е символ на самостоятелност и независимост на хората със зрителни увреждания. Благодарни сме, че работата ни е оценена”, заяви директорката Пепа Димова. Центърът заема бившия младежки дом в кв.”Република” в Сливен. Сградата бе основно ремонтирана по проект на общината. Капацитетът му от първоначалните 30 места бе увеличен на 50, а в момента услугата се ползва от 63-ма възрастни и деца. Заведението има модерно оборудвани зали за рехабилитация, развиване на социални умения, помещение за деца, компютърна зала, в която се използва "говорящ" софтуер, и други съвременни удобства. В центъра работят 12 специалисти. ЦСРИ е делегирана от държавата дейност с доставчик община Сливен.

Сред гостите на 15 октомври бяха зам.кметът на община Сливен Стоян Марков, ръководители и служители в социалните институции в града.

Снимки

Част от потребителите на услугатаДве от потребителките, които изработват различни сувенири с техниката "квилинг"Юлия е сред най-редовните потребители на услугатаМакар че компютрите вече са предпочитани, в центъра има и машина за брайлово писмоПотребителите използват този модерен клас очила, които са със сензори за препятствияСред съвременните пособия е и оранжевата машинка. Тя издава звуков сигнал, когато чашата се е напълнило с водаЗалата за занимания с децаЧаст от екипа с гостите на 15 октомври