Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк

22 октомври 2019 12:53, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 480
---

Започват дейностите по възстановяване на фигуралната композиция на паметника на Шести артилерийски полк, съобщи на брифинг днес заместник-кметът Пепа Чиликова. Поради риск от саморазрушение е извършен оглед от експерти – историк, скулптор, архитект и художник, за което преди два месеца е уведомен и министъра на отбраната.

Община Сливен със собствени средства е осигурила скеле – работна площадка, със защитен навес на паметника, за да може до края на седмицата експерти да започнат необходимите консервационни и реставрационни дейности и изготвяне на гипсова възстановка на фигурата на паметника, средствата за което са осигурени от Община Сливен.

След съгласуване на гипсовия модел с Министерството на отбраната ще започне следващият етап по отливане на фигуралната композиция в бронз, който ще бъде обезпечен от дарителската сметка за възстановяване на паметника.

На 23 ноември 1924 година е открит и осветен паметникът на Шести артилерийски полк. 95 години по-късно амбициите на общината са да го възстанови, като направи негова реплика от бронз, а автентичната фигура да бъде пренесена и изложена в РИМ „Симеон Табаков“ – сградата на Първата държавна текстилна фабрика.

22.10.2019 г.