Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

НАДЕЖДА ЗАХАРИЕВА НА 75 ГОДИНИ

03 ноември 2019 11:11, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 4 години, брой четения: 1678
N. Zaharieva-1

На 3 ноември тази година известната българска поетеса Надежда Захариева, съпруга на патрона на нашата гимназия Дамян Дамянов, навърши 75 години. Тя е родена в трънското село Радово, но е израснала в Сандански. Завършила е френска филология в Софийския университет. Авторка е на стотици стихотворения и три романа. Написала е текстовете на много песни, сред които „Може би“ на група Сигнал, „Разпилей ме ти цялата“ на Лили Иванова и „Любовта е“ на Хайгашот Агасян, както и текстовете за песни на редица фолк-изпълнители. 35 години от живота ѝ са свързани с поета Дамян Дамянов – тя е негова съпруга, опора, вдъхновение. Имат три деца.

Надежда Захариева често гостува на Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” и на Сливен. Поводи за последните ни няколко срещи бяха осемдесетата годишнина на Дамян Дамянов, която отбелязахме заедно с общината, двадесетгодишният юбилей на гимназията, националният конкурс за поезия "Дамян Дамянов", учреден от община Сливен.

Училищната общност в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” поздравява госпожа Надежда Захариева с годишнината и ѝ желае много здраве, бодър дух и още дълги години творческо вдъхновение!

Снимки

N. Zaharieva-2N. Zaharieva-3N. Zaharieva-4N. Zaharieva-5