Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Борисов: Примирението и регионалното сътрудничество са ключови за европейската интеграция на Западните Балкани

08 ноември 2019 15:11, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 6 месеца, брой четения: 132
Обща снимка

Примирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани, заяви премиерът Бойко Борисов в речта си на срещата на лидерите в рамките на Стратегическия диалог за Западните Балкани, домакин на Световния икономически форум в Женева , съобщи правителствената пресслужба.

Според премиера Борисов, за да може регионът да има стабилност и икономически напредък и да промени имиджа си в положителна посока, спорове и напрежение, езикът на омразата и ксенофобията трябва да остане в миналото. По думите му преодоляването на наследството от миналото може да се случи въз основа на споделени ценности като толерантност, приобщаващи действия и взаимно доверие.

Премиерът Борисов подчерта значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в това отношение.

"България доказа, че е държава-членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава увереност, че ние също ще бъдем успешни, докато председателстваме Берлинския процес, което е следващото предизвикателство за нас", каза премиерът. Той напомни на аудиторията си, че догодина България ще поеме тази много важна задача заедно с Република Северна Македония. Председателствайки Берлинския процес, България ще продължи да насърчава интеграцията на страните от Западните Балкани, което е от съществено значение за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона, каза той.

Премиерът Борисов специално се обърна към Северна Македония и Албания, като ги призова да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Без да бъдат обезкуражени, те трябва да продължат да работят с неумолими темпове в тази посока, която ще осигури най-големия шанс за успешно развитие за целия регион на Западните Балкани, а именно европейската интеграция, отбеляза Борисов.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: Facebook/boykoborissov