» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Румен Радев: За 30 години българските полярни изследователи създадоха малка България на ледения континент

12 November 2019 15:14, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 9 months ago, number of readings: 204
Румен Радев отляво

2019 г. отбелязва 30-годишното присъствие на българската наука в проучването на Ледения континент. Заедно със световните сили България се утвърди като един от водещите изследователи в проучването на Антарктида. Това каза държавният глава Румен Радев на традиционната церемония, проведена в гербната зала на улица „Дондуков“ 2, на която той връчи националния флаг на участниците в 28-ата българска антарктическа експедиция. "За 30 години българските полярни изследователи с много любов и всеотдайност създадоха малка България на Ледения континент", подчерта Румен Радев, съобщават от пресцентъра на президента.

По думите на президента изследванията и мониторингът, който провеждат нашите учени в Антарктида, са от ключово значение за екологията, за борбата с изменението на климата, за бъдещето на нашата планета, а с тях България дава значителен принос за тези важни за цялото човечество инициативи.

Румен Радев изтъкна тазгодишната експедиция на българските изследователи на Антарктида като особено важна, тъй като се поставя началото на изграждането на модерна лаборатория за научни изследвания, която е „сърцето на всяка изследователска база.” По думите на държавния глава лабораторията е голямо постижение на българската наука и ясно ще покаже, че страната ни ще продължи да бъде сред страните, най-развити в изследването на Антарктида в бъдеще.

„Още по-приятният факт е, че е в ход друга инициатива - нашите учени ще работят съвместно с изследователи от експедициите на други страни“, каза Румен Радев. Държавният глава определи това сътрудничество като отличен пример за взаимодействие между нациите за намиране на устойчиви решения за бъдещето на планетата.

„Ние тръгваме като горди българи за ледения континент, за остров Ливингстън, където нашето знаме ще размахва и ще продължим изследванията, които провеждаме повече от 30 години“, каза проф. Пимпирев. Членовете на експедицията ще работят по 8 научни проекта, които са част от националната полярна програма в областта на биологията, геологията и медицината. Следователно нашата програма е доста сложна и обхваща почти всички научни сфери “, подчерта той.

Членовете на 28-ата българска антарктическа експедиция подариха като подарък на държавния глава 80-милионна вкаменена листа от папрат от полуостров Байерс, Антарктида.

На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Аржентина, Турция и Монголия, с които България си сътрудничи при проучването на Антарктида.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: www.president.bg