Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Световен ден за борба с диабета -14 ноември

14 ноември 2019 08:34, Връзки с обществеността
Платено съобщение; Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 4 години, брой четения: 1051
---

Днес е Световният ден за борба с диабета. Той се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225. Тя подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

 

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг,

 

символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия. По данни на Международната Диабетна Федерация с диагностициран захарен диабет, в България живеят над 500 000 души. Други 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват.

 

Това означава, че заболяването засяга

 

около 10% от възрастното население. През 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%. Затова в цялата страна редица лечебни заведения се включват с безплатни прегледи за ранната диагностика за диабета.