Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Доколко сме екологични, когато пазаруваме

13 декември 2019 11:40, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 4 години, брой четения: 456
Правила при пазаруване

Понякога не се замисляме много-много когато пазаруваме, нали? В последно време пазаруването се превръща по-скоро в психологическа потребност, отколкото във физическа необходимост. Дори се формира пристрастяване към пазаруването. Това е нещо нормално в условията на забързаното ни ежедневие – ритъмът на живот е такъв, че хората по естествен начин търсят някакъв неосъзнат отдушник на натрупаното напрежение. И това всъщност се осъществява в много случаи под формата на пазаруване. Не просто пазаруване – по-точно хаотично пръскане на средства и запасяване с често ненужни продукти, предмети, подаръци и т.н. А впоследствие – генериране на огромни количества ненужни отпадъци.

 

При условие, че отвсякъде сме “облъчвани” от реклами, магазини, брошури и пр., нормално е да се отдадем на изкушението. Стига да имаме средствата за това. Но въпросът за парите отваря всъщност още една тема, така да се каже тема в темата. Защото отново в унисон с идеята за манията по пазаруването върви и пръскането на пари за ненужни неща. И то защо? Твърде често само защото са обозначени с червени етикети, защото са намалени или пуснати “на промоция”.

 

Често допускани грешки

Има някои често допускани грешки при пазаруването, особено около празниците, които изтъняват вашия портфейл. Можем да посочим обобщено някои от тях, с надеждата поне да се замислите следващия път, така че ако може да избегнете някои от ненужните разходи. Например:

• Хвърляте се да купувате дадена стока, само защото е намалена. Е, ако не ви трябва веднага или ако не се знае изобщо кога ще ви потрябва, тогава това разумно ли е?

 

• Купувате стоки на едро, защото така са по-изгодни. Всъщност необходима ли ви е такава голяма бройка от въпросния продукт?

 

• Отивате да пазарувате на празен стомах. Случвало ли ви се, когато сте гладни, да опитате и много да харесате някакво ястие, което иначе не обичате? Това е горе долу същото – всичко в магазина ви се вижда хубаво и вкусно…

 

• Не ползвате списък в магазина. Така рискувате да правите импулсивни покупки. Със сигурност ви се е случвало, дори вероятно сте си го мислили още преди да попаднете на настоящия материал.

 

И още:

Не сравнявате цените. Ако една и съща стока може да се намери на по-добра цена при различен търговец, защо трябва да я взимаме от първото място, където я виждаме?

 

• Превишавате определения бюджет. Да, наближават празници, всеки е погълнат от манията да пазарува. Но все пак не е необходимо да надскачаме възможностите си!

 

Да се вземем в ръце!

Независимо какво е поведението ни по време на пазаруване, трябва да действаме с мисъл за природата. Всяка година милиони тонове храна се изхвърлят. Всяка година милиони тонове отпадъци се изгарят. Изсичат се гори, промишлеността замърсява водите. Преработката на дървен материал за производство на хартия, например, оставя траен въглероден отпечатък, а дори рециклирането отделя емисии, които водят да повишаване на температурата на атмосферата и на световния океан. Голяма част от отпадъците ни се разграждат изключително трудно, като по тази причина и наред с това причиняват редица проблеми и замърсявания повсеместно…

 

Най-малкото би било добре да се лишим или поне да ограничим някои вредни навици, като например безсмисленото събиране на флаери или самостоятелното пътуване с автомобил.

Замисляли ли сте се, че при сегашното развитие на технологиите, в ерата на интернет, всъщност няма никаква нужда да получаваме рекламни материали на хартиен носител? Ето например конкуренцията между големите хипермаркети води до надпревара в предлагането на оферти и отстъпки за предлаганата продукция. Често под формата на листовки те рекламират стоките си. Какво по-лесно от това да прегледате например издадената от Лидл брошура онлайн, вместо да я ползвате като хартиено издание? Едно елементарно действие, повторено от много хора, в крайна сметка може да доведе до значим резултат!

 

Снимки

Източник: Kimbino.bg