Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на областната комисия „Военни паметници”

19 октомври 2010 11:25,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1042
снимка

На 19.10.2010 г. от 13 часа в заседателната зала на Областна администрация се проведе заседание на областната комисия „Военни паметници”.

Председател на заседанието бе областният управител г-н Марин Кавръков. Той представи новите членове на комисията г-н Иво Антонов, главен експерт в дирекция „Управление на човешките ресурси”- Министерството на отбраната, представител на Министерството на отбраната и г-н Атанас Чолаков, началник на Военен клуб Сливен.

Това е второто мероприятие през годината свързано с военните паметници в област Сливен. На първото медиите и обществеността бяха информирани какво е извършено в областта, от създаването на комисията на 02.04.2008 г. до края на 2009 г.

На днешното заседание се актуализираха данните за част от паметниците в регистрите. Общините направиха предложения за допълване с данни и снимки на съществуващите паметници в националния и областния регистър, които комисията ще предостави на министъра на отбраната за актуализиране на регистрите. Ново постъпилата информация за военни паметници в област Сливен, както следва е за община Сливен- 24 бр., за община Нова Загора- 8 бр., за община Котел- 4 бр. и за община Твърдица- 2 бр. След тези допълнения общият брой на регистрираните военни паметници е 93.

По време на заседанието се коментираха възможностите за актуване на военните паметници от общините, като публична общинска собственост, след окончателното утвърждаване на областния регистър на военните паметници. Този акт според г-н Иво Антонов е необходим за да могат общините евентуално след подготвена проектна документация да кандидатстват за финансиране от европейските фондове. Спешения ремонт на военните паметници на територията на общините може да се финансира и по Закона за военните паметници като „Необходимите средства за органите на местното самоуправление, на които са предоставени за управление военни паметници, се предоставят по ред, определен от министъра на финансите съгласувано с министъра на отбраната” / чл. 14, ал. 2 /.

Представителите на четирите общини заявиха, че за 2010 г. не са имали средства за подобряване състоянието на военните паметници и пространството около тях, за ремонта, възстановяването и поддържането. Но кметовете на общини и кметства полагат грижи за общо почистване и поддръжка на войнишките паметници и паметни плочи на територията на своите общини и кметствата.

 

Областният управител г-н Кавръков за пореден път заостри вниманието на присъстващите, че грижата за военните паметници е уважение към паметта на загиналите за родината и мерило за уважението на съвремениците към подвига на нашите предшественици.

 

Снимки

снимкаснимка