Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен ще участва като партньор в създаването на нов регионален иновационен център

09 януари 2020 12:22, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 534
---

С 37 гласа „за“ общинските съветници гласуваха на днешната извънредна сесия на местния парламент Община Сливен да участва в създаване на сдружение, заедно с Факултет „Техника и технологии“- Ямбол към Тракийски университет - Стара Загора, специалисти и преподаватели от Факултет и Колеж Сливен към ТУ - София и местни компании.

По думите на кмета Стефан Радев става въпрос за иновационен център, свързан с безопасността на движението, анализ на пътно-транспортни произшествия и обучение на водачи на МПС-Сливен.

Целта е Общината да кандидатства с проектно предложение по Процедура на подбор на проекти „Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове (РИЦ)“.

„Идеята на тази мярка, по която ще кандидатстваме, е финансирането на общо сътрудничество между бизнеса, висшите учебни заведения и публичната власт, в лицето на общините или държавата, което е добра перспектива“, коментира кметът.

По процедурата ще бъдат подкрепяни съвместни проекти, инициирани от няколко предприятия, включително и микро и малки предприятия, с висок иновативен потенциал в сътрудничество с научноизследователски организации, с насоченост към създаването на научноизследователски и иновативен капацитет, за подпомагане и развитие на местната икономика.

„Програмата е нова и тепърва предстои да проследим функционирането на тези центрове, но смятам, че е обществено полезно е да подкрепим инициативи, в които се включват в общо партньорство висши учебни заведения и местни компании“, заяви кметът Радев. Той припомни, че Община Сливен вече участва в едно сдружение, заедно с филиала в Сливен на Технически университет-София, болница „Хаджи Димитър“ и още няколко организации за създаване на иновационен център в областта на медицината.

09.01.2020 г.